Зелникът събра гастрономи и веселяци в Жабокрът

Снимка: Община Кюстендил

Кметът инж. Огнян Атанасов приветства присъстващите

Зелникът- кулинарното бижу на Кюстендилския край, събра стотици жители и гости на общината в с. Жабокрът.

"Празник на зелника и сладките изкушения" за 17-а поред година се състоя днес. Организатори са Читалище "Съгласие 2007", с подкрепата на Община Кюстендил.

Кметът инж. Огнян Атанасов приветства присъстващите и благодари на организаторите, които с непресъхващ ентусиазъм и вдъхновение събират почитателите на това кулинарно вълшебство в красивото село Жабокрът.

Той подчерта, че празникът е пример, как малките населени места могат да спомогнат за развитието на фестивалния туризъм на територията на цялата община, както и културната роля на подобни събития, които обединяват поколенията и пазят традициите.

Кюстендилският зелник не е просто храна – той е традиция, предавана от баби на внучки.

А традицията повелява зелникът да бъде не само вкусен, но и да символизира изобилие и благополучие за цялото семейство. Затова той се приготвя с много грижа, любов и внимание!

Славата на кюстендилския зелник отдавна е напуснала пределите на общината, а миналата година получи заслужено признание и беше вписан в Националната представителна листа на елементи на нематериално културно наследство - „Живи човешки съкровища – България“ – 2024“.

"Приготвяне на кюстендилски зелник" - с групов носител Женска група към Народно читалище "Съгласие 2007" бяха отличени в категория „Специални обичаи, обреди и празнични традиции“.

„Това е невероятно признание, затова през изминалата година изградихме нова сцена и сега за първи път фестивалът се прави на сцена, достойна за такъв род събития“, каза още инж. Атанасов.

На сцената се изявиха талантливи певчески и танцови състави към читалище "Съгласие 2007" и гостуващи изпълнители, а празника направиха още по-пъстър кукерски групи от селата Жабокрът и Долна Секирна.

Над 300 зелници, баници, питки и сладкиши бяха оценявани от компетентно жури за най-добри вкусови качества, най-тънка кора и начин на подреждане, най-добра консистенция и най-вкусна плънка.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK