Георги Стамов: В Бюджет 2024 са заложени над 110 хил. лв. за проекти в Кюстендилско

Снимка: ПП/ДБ

Този успех е безпрецедентен - за пръв път нашата област получава толкова средства и при това те са гарантирани, заяви кюстендилският депутат

Народният представител от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Георги Стамов, заместник-кметът на Кюстендил Кристиян Иванчов и общинският съветник и областен координатор на ПП Любомир Терзийски дадоха отчет за постигнатото от „Продължаваме промяната-Демократична България“ на местно и на национално ниво през изминалата година.

„2023 беше успешна година. Видяхме как жизненият стандарт се покачва, макар и с леки темпове и със сигурност ще става по-добре, а начинът на живот в България ще придобие облика на европейския начин на живот“, заяви народният представител от ПП-ДБ Георги Стамов.

„В приетия за 2024 г. Бюджет на Република България над 110 млн. лв. са заложени за проекти в общините от Област Кюстендил, като средствата за Община Кюстендил са над 51 млн. лв. Този успех е безпрецедентен - за пръв път нашата област получава толкова средства и при това те са гарантирани. Вярвам, че работейки съвместно с местната власт, ще успеем да усвоим по най-добрия начин средствата, заложени в Бюджет 2024 и гражданите ще усетят значително подобрение в стандарта си на живот“, посочи народният представител.

Стамов обясни, че в бюджета за годината е заложена нова философия за финансиране на проектите в общините: „Няма да се раздават пари на калпак, а според проектната готовност на съответната община. Тези средства са заложени в бюджета и са гарантирани – и зависи само и единствено от кметовете и тяхната готовност да реализират най-добрите проекти в съответното населено място. Лично аз ще съм в постоянен контакт с кметовете и заместник-кметовете, за да може да сме сигурни, че тези пари ще бъдат усвоени по най-добрия начин в общините в Област Кюстендил“, допълни още народният представител.

Стамов изрази благодарност към финансовия министър Асен Василев и към кабинета на акад. Денков: „Постигнахме наистина нечуван резултат. Благодарение на усилията на правителството успяхме да повишим средствата по Плана за възстановяване и устойчивост – България ще получи 2,3 млрд. евро, след като ЕК одобри Териториалните планове за справедлив преход. Само в Община Кюстендил 23 жилищни сгради ще бъдат санирани от средствата по Плана, който е на стойност 27 млн. лв. Чрез Фонда за справедлив преход ще бъде подпомогнато създаването на нови работни места и икономическа дейност за справедлив климатичен преход в областите Стара Загора, Кюстендил и Перник, които са изправени пред най-големи икономически предизвикателства в контекста на прекратяването употребата на въглища и намаляването на въглеродните емисии“, каза още народният представител.

Той представи постиженията на „Продължаваме промяната“ и на национално ниво, като посочи, че те са видими във всички сфери на обществения живот. Като най-значими сред тях Стамов открои приемането на бюджет на държавата с 3% дефицит, въпреки увеличените разходи за заплати и ръста на пенсиите, бързото овладяване на инфлацията, която падна до нивата преди войната в Украйна, повишаването на събираемостта на данъците, промените в Конституцията, съдебната реформа, влизането на страната ни в Шенгенското пространство, успехите в сферите на енергетиката, здравеопазването, образованието, електронното управление.

Като безпрецедентни определи залегналите в бюджета за 2024 г. проекти за Община Кюстендил на стойност над 51 млн. лв. и заместник-кметът на Община Кюстендил Кристиян Иванчов:  „Проектите са значими за Общината и за нейното развитие. Предстои ни трудна година с много работа, но вярвам, че със синхрона, с който работим, Кюстендил ще заприлича на модерен, европейски град. Няма да пестим сили през новата година, за да работим и подобряваме условията за живот и туризъм, както в Кюстендил, така и в малките населени места в общината“, каза Иванчов.

Общинският съветник от ПП-ДБ и областен координатор на „Продължаваме промяната“ в Кюстендил Любомир Терзийски отчете: „Измина една тежка година в политическия живот. Бяхме свидетели на поредните парламентарни избори, както и на местни избори. Кабинетът „Денков-Габриел“ се състави трудно, но доказа, че може да работи и да решава проблемите на хората.

На местните избори се представихме на добро ниво, имайки предвид, че това е наше първо явяване. Благодаря на нашите структури в Община Кюстендил, Община Дупница и Община Бобовдол. Искам да съобщя, че сме в процес на изграждането на структури и в Сапарева баня и Кочериново”, каза Терзийски по време на пресконференцията.

Той съобщи, че от днес „Продължаваме промяната“ има нов заместник-областен управител на Област Кюстендил в лицето на Мария Зарева: „Тя е доказан специалист и се надявам, че ще продължи да следва политиките на кабинета „Денков-Габриел“, каза Терзийски.

„Зарева е член на "Продължаваме промяната" от повече от година. Тя беше в листата за парламентарните избори и в общинската листа – има нужното образование и качества да заеме поста“, допълни Стамов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK