Смениха ръководството на КЗП

Снимка: Infomreja.bg

Мария Асенова Филипова е председател

Правителството прие Решение за определяне на нов състав на Комисията за защита на потребителите (КЗП). Досегашният председател и двамата членове на Комисията са освободени.

Относно работата на действащото към момента ръководство на КЗП в Инспектората на Министерството на икономиката и индустрията са постъпили общо 132 бр. сигнали, насочени срещу дейността му. При извършените проверки от страна на Инспектората на МИИ е установено, че в голямата си част, описаните твърдения в сигналите срещу КЗП отговарят на действителността. Установените от инспектората нарушения най-често се отнасят до неспазване на законоустановени срокове посочени в Закона за защита на потребителите, неизвършване на проверка по всички проблеми и въпроси повдигнати от потребителите в подадените от тях жалби. Системно неработеща електронна система/електронен портал за подаване на жалби, което е препятствало подаването на жалби и сигнали от потребители. Установени са още нарушения, допуснати при осигуряване на кадровата обезпеченост на КЗП, в т.ч. назначаване на служители и прекратяване на служебни и трудови правоотношения (в нарушение на трудовото законодателство). Неправомерно сключени граждански договори, които представляват скрити трудови договори. Забавяне на изпълнението на дейности по приключване на административнонаказателно производство с произнасяне на административнонаказващия орган и допуснати процесуални нарушения при осъществяване на производствата. Липса на регламентация с вътрешни правила на осъществяването на контрола за нелоялни търговски практики и др.

Всичко това компрометира КЗП като орган, упражняващ контрол в защита на потребителите.

Новото ръководство на Комисията за защита на потребителите е в състав: Мария Асенова Филипова – председател; Александър Ленков Колячев – член; Цветислава Захариева Лакова – член.

Мария Филипова е магистър от Университета за национално и световно стопанство, специалност “Право“ с множество следдипломни квалификации и специализации в областта на банковото дело и финансите. Тя е с над 10 годишен опит в правната сфера. Работила е  в Министерство на правосъдието, както и в дирекция „Правна“ на Министерство на финансите, в Агенция по вписванията, Агенция за приватизация и следправатизационен контрол и др. Била е заместник-председател на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление „Надзор на инвестиционната дейност“ и председател на Държавна комисия по хазарта.

Цветислава Лакова е юрист с дългогодишен опит в областта на търговското право, право на индустриалната собственост, защита на авторски и сродни права и граждански процес.

Александър Колячев е икономист с повече от 10-годишен опит в пазарните проучвания, пазарното поведение на субектите, сливания и придобивания, секторни анализи и антитръстови случаи, както в конкурентни, така и в регулирани икономически сектори.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK

//