Беларус включи използването на ядрени оръжия в новата си военна доктрина

Президентът на Беларус Александър Лукашенко Снимка: 24 часа

Предстои доктрината да бъде представена за одобрение на Общобеларуското народно събрание

Беларус е включила използването на ядрени оръжия в новата си военна доктрина, съобщи министърът на отбраната Виктор Хренин пред репортери, предаде ДПА. 

С оглед на нарастващите външни заплахи е било необходимо да се преразгледат съществуващите правила, които са в сила от 2016 г. 

Министърът не предостави повече подробности за евентуалното използване на атомни оръжия от страна на бившата съветска република. Във всеки случай Москва разположи тактически ядрени ракети в Беларус миналата година на фона на напрежението с НАТО след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г., припомня ДПА.

Новата доктрина на руския съюзник Беларус за първи път предвижда използването на ядрени оръжия

Не стана ясно веднага как новата доктрина може да се приложи към руските оръжия, предаде Асошиейтед прес

"Ясно съобщаваме мнението на Беларус относно използването на тактически ядрени оръжия, разположени на наша територия", заяви министърът на отбраната на заседание на Съвета за сигурност на Беларус. "Появи се нова глава, в която ясно определяме съюзническите си задължения към нашите съюзници".

Предстои доктрината да бъде представена за одобрение на Общобеларуското народно събрание - представителен орган, който функционира в Беларус паралелно с парламента, посочва АП. /БТА/

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK