Президентът: Oт доверието между партиите в коалицията и от тяхната самооценка зависи дали ще се стигне до предсрочни избори

Снимка: Infomreja.bg

Той каза, че напоследък наблюдава странни критерии за оценка на министрите от кабинета

От доверието между партиите в коалицията и от самооценката, която си дават, зависи дали ще се стигне до поредни предсрочни парламентарни избори. Това заяви президентът Румен Радев на брифинг днес, в отговор на въпрос за политическата обстановка в страната. По думите му всичко зависи от това дали този парламент има все още неизчерпан политически ресурс, за да сформира устойчиво мнозинство.

Държавният глава заяви, че напоследък наблюдава странни критерии за оценка на министрите от кабинета в рамките на коалицията и даде пример с начина, по който се представя работата на министъра на отбраната. Според някои от лидерите в коалицията министърът на отбраната трябва да освободи поста, защото не прави достатъчно за Украйна. „Докато друг депутат от управляващата коалиция в типична невинна наивност възкликна, че трябва да остане министърът, защото много го харесвали в Украйна“, посочи Румен Радев.

„Кога тези хора ще запитат дали министърът на отбраната го харесват в Българската армия и какво прави за сигурността на България“, попита президентът и призова за връщане към основополагащите критерии, когато се дават оценки на министри. „Аз искам да видя министър, който ще прави всичко възможно и ще работи приоритетно за сигурността на България, за развитие на съвременни отбранителни способности на Българската армия“, изтъкна държавният глава. Попитан дали Тодор Тагарев е такъв министър, президентът отговори, че очаква да види повече.

В отговор на въпрос кого би посочил за министър-председател при евентуално служебно правителство, държавният глава заяви, че ще следва процедурата според Конституцията, но подчерта, че големият въпрос е кой ще носи отговорността за избора на министрите в такъв кабинет. „Няма да съм този, който посочва министрите, но трябва с моя подпис под мой указ формално юридически да нося отговорност. Вече няма отговорност. Всичко е така размито, че да няма отговорност“, посочи Румен Радев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK