Димчо Димчев: Заради влизането ни в Шенген се правят компромиси, които предават националните интереси

Снимка: ПП "Възраждане"

Народният представител от “Възраждане”, избран от Кюстендил, отправи въпрос за броя нелегалните мигранти

Народният представител от “Възраждане”, избран от Кюстендил – Димчо Димчев, отправи въпрос на първия парламентарен контрол за тази година на министъра на вътрешните работи, във връзка с броя нелегални мигранти, преминаващи през страната.

Димчев се позова на информация, дадена по време на изслушване на вътрешния министър в комисията по въпросите на Европейския съюз и Шенгенското пространство, от която става ясно, че през страната ни минават значителен брой мигранти, предимно от Сирия и Афганистан, но въпреки хилядите на брой задържания, досъдебните производства на фона на потока мигранти са, наистина незначителни.

Народният представител настоя да чуе от трибуната, какъв е броя на ефективните присъди, вследствие на досъдебните производства по чл.280 и чл.281 от Наказателния кодекс, които се свързват с човешки трафик. Министърът нанесе корекция на данните, посочвайки, че изнесените данни в Комисия са били само тези на гранична полиция, но в процеса на задържане на нелегални мигранти, участвали и други дирекции на МВР и посочи националностите на мнозинството от задържаните, откъдето се разбра, че  граждани на Турция, Сирия, Сърбия, Румъния и Грузия са замесени в най-голям мащаб в трафика на мигранти на наша територия.

В същото време, обаче, министърът не отговори какъв е броят на ефективните присъди, като оправда това с „триинстанционния характер на съдопроизводството и липсата на последваща информация към разследващите органи“.

Димчев заподозря в този отказ, нежеланието на министъра да злепостави други Министерства, поради вероятната липса на ефективни присъди, което пък затвърждава тезата за „политически чадър“ в процеса на нелегалния трафик на бежанци.

Припомняме, че на изслушването на Мария Габриел, точно преди Коледа, народният представител на „Възраждане“ зададе въпрос към вицепремиера, който беше свързан с факта, че България се отказва доброволно от клауза в договора за миграция, която Европейския съюз ни предоставя, в която, при залавяне на нелегални мигранти във вътрешността на страната, те се третират като такива, не на наша територия de jure, или казано по-точно – няма да се регистрират в България като страна първоприемник. 

В дупликата си, Димчев попита бъдещия министър-председател, дали заради влизането в Шенген, на всяка цена, не се правят отстъпки и компромиси, които загърбват националните ни интереси. Министърът на външните работи и вицепремиер тогава отговори, че преговорите не са приключили, но ще се запознае с  тази клауза, за да изрази становище.  От януари 2023 година до средата на ноември, близо 177 000 граждани на трети страни са се опитали да прекосят незаконно границите ни, като най-голям е броят на тези от Сирия – 52%, следвани от тези на Афганистан – 21% и на трето място са граждани на Мароко – 11%.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK