Ирак се подготвя да закрие мисията на водената от САЩ международна коалиция в страната

Снимка: iStock

Това се казва в изявление на министър-председателя Мохамед Шия ас Судани

 Иракското правителство сформира комисия, която да подготви закриването на мисията на водената от САЩ международна коалиция в Ирак, съобщи днес в изявление кабинетът на министър-председателя Мохамед Шия ас Судани, предаде Ройтерс.

Изявлението на Судани идва ден, след като при американски удар в Багдад бе убит лидер на местна милиция, предизвикало гнева на свързани с Иран групировки, които поискаха от иракското правителство да прекрати присъствието на коалицията в страната.

"Правителството ще определи датата за започване на работа на двустранната комисия, която да предприеме мерки за окончателно прекратяване на присъствието на силите на международната коалиция в Ирак", се казва в изявлението на кабинета.

Според иракски правителствен служител комитетът ще включва представители на военната коалиция.

Американската армия нанесе удара вчера в отговор на неотдавнашните нападения срещу американски представители, съобщи Пентагонът.

САЩ разполагат с 900 военнослужещи в Сирия и 2500 в Ирак в рамките на мисия, за която казват, че има за цел да съветва и подпомага местните сили, които се опитват да предотвратят възраждането на терористичната групировка "Ислямска държава". През 2014 г. групировката завзе големи части от двете страни, преди да бъде разгромена.

Проиранските милиции в Ирак и Сирия се противопоставят на кампанията на Израел в ивицата Газа и смятат, че САЩ са частично отговорни за това.

Судани има ограничен контрол върху някои свързани с Иран местни фракции, от чиято подкрепа се нуждаеше, за да спечели властта преди година, и които сега формират мощен блок в неговата управляваща коалиция.

"Подчертаваме твърдата си позиция за прекратяване на мисията на международната коалиция, след като основанията за нейното съществуване са приключили", се казва в изявлението на иракския министър-председател.

"Ислямска държава" пое вчера отговорност за двете експлозии, при които в Иран загинаха почти 100 души и десетки бяха ранени на церемония в памет на иранския генерал Касем Солеймани. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK