Денков: Коцев е бил под натиск, Пеевски е най-голямото зло

Снимка: Infomreja.bg

Премиерът в оставка говори още за акцията в Митниците и ДАНС

Министър-председателят в оставка Николай Денков отговаря директно на въпроси на граждани и медии от 9.30 ч. в страницата на Министерския съвет във Фейсбук.

Оставката на главния секретар на МВР – Живко Коцев:

Главният секретар на МВР Живко Коцев от доста време е под сериозен натиск от страна на министъра. Поне от месец-два ми казва, че има колебания дали може да остане, защото не успява да си върши добре работата при този натиск, именно, за да напусне. Защото не може не можели да работят заедно.

Акцията в Агенция „Митници“:

От доста време се въртят слухове, че ДАНС прикрива канали за наркотици. За мен е много странно точно Петя Банкова да бъде обвинена, че прикрива канали за дрога. Много е важно какво се случва, за да не се окаже, че я атакуват, защото си върши работата. Откакто беше назначена тя начело на Агенция "Митници", има рекордно количество задържани наркотици и контрабанда. Била е служител на ДАНС, така че няма да се учудя да има информация, която да може да използва. В агенцията има "сляпо петно" по отношение на корупцията. Никога не съм говорил с Банкова, но тя е човек с отлична репутация.

За да получа официално информация от ДАНС по казуса, трябва специално разрешение от СГП, на която вече съм изпратил писмо. Нямаме координация между институциите. Ръководствата не са назначавани от мен, така че няма защо критиките да са към мен. Ако излезе обвинение и има доказателства срещу Банкова, тя ще понесе отговорност.

Попитан дали вижда връзка между акцията в Агенция „Митници“ и оставката на главния секретар на МВР, Николай Денков отговори: „Това не мога да кажа“.

Когато в една институция не могат да работят хората като екип, действително става много трудно. С министър Калин Стоянов от много отдавна не съм говорил, той се дистанцира, даже не идва и на последните заседания на Министерския съвет. Аз също нямам особено доверие след няколко неща, които се случиха. Той си е тръгнал по неговия път, ще видим докъде ще го докара, каза Денков.

Ротацията и отношенията на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС:

Основните спорове бяха дали сме готови да подпишем споразумение, в което реформите да имат срокове. Другата страна не искаше това. Ако говорим за едно име на министър, защо към нас се прехвърля упрекът? Толкова ли е важен Калин Стоянов, че да отидем на избори? Преди 10 месеца казахме, че при ротацията ще се сменим само аз и Мария Габриел. Предложихме на ГЕРБ Калин Стоянов да остане, но да не се сменят и други министри. От партията не приеха, искаха да вкарат министри без контрол и споразумение.

Кабинетът беше в същия състав, ако сега има възможност да предложи имена на министри. "Министрите на културата, образованието, иновациите и растежа и на туризма са предложени от Мария Габриел. Калин Стоянов за пръв път беше споменат от Бойко Борисов. Йоловски беше предложен от Божидар Божанов, бяха работили заедно. Ако зависеше от мен, щях да сменя и двамата. Министерството на електронното управление не се намира в добро състояние защото министърът не успява да организира екипа. Напускат хора, има проблеми. Йоловски обслужи желанието на ГЕРБ да отпаднат машините за гласуване на местния вот, той е под техен контрол, защо да го сменят? Чувам, че ще остане в служебния кабинет, все пак отново идват избори.

„Злото ДПС“:

Няма никакъв шанс ПП-ДБ да направи правителство с ДПС във водеща конфигурация. Пеевски в момента е най-голямото зло, което се случва в България, защото именно той започна да командва процесите.

Пеевски започна да командва ГЕРБ, всъщност той искаше избори, и ние отиваме на избори заради него. Осъзнаваме отлично, че проблемът на България в момента е Пеевски.

Служебен кабинет

Хора от ПП-ДБ нямат място в служебния кабинет. Ние си научихме урока още от 48-ото НС, когато видяхме, че ако няма ясна програма какво трябва да се свърши, изобщо няма място за преговори.

ПП-ДБ няма място в служебното правителство, имам притеснения как ще се действа по време на избори. Твърде рано е да се говори дали отново бих бил премиер. С Мария Габриел винаги сме имали добра комуникация и сме водили добри разговори. Проблем е когато отсрещната страна каже, че няма мандат да взема решения.

Премиерът определи като противоконституционно решението за спиране харчовете на правителството в оставка до назначаване на служебния кабинет.

Това е пример за опит да се изземат правомощия на МС защото от НС виждат, че си вършим работата. Ръстът на заплатите в администрацията намалява неравенствата и беше заложено в бюджета.

Снимка: МС

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK