Ако изборите не са 2 в 1 - ще се проведат на 16, 23 или 30 юни, а може и след лятото

Снимка: Infomreja.bg

Дали изборите да са на една дата, или на две различни - има политическо решение и по него може да се нагласи юридическата процедура

Край на първия мандат и курс към нови предсрочни избори. Официално, кандидатът за министър-председател на ГЕРБ-СДС Мария Габриел се отказа от това да предлага кабинет.

"Продължаваме промяната - Демократична България" обявиха, че ще поемат отговорността за втория мандат.

 
Btv се допита до конституционалист и изборен експерт - какви са сроковете според заложеното в Основния закон?

За да бъдат евентуалните избори "2 в 1", до 9 април трябва да приключи процедурата по връчване на втория и третия мандат и назначаване на служебно правителство.

В този вариант вотът за парламентът може да бъде в един и същи ден с Евроизборите - 9 юни, изчисляват експертите.  

Втори вариант - ако процедурите се проточат и след 9 април, датата за евентуалните извънредни избори се измества и ще бъде след вота за европарламент.

Следващите дати са 16, 23 и 30-ти юни, показва календарът. А освен това, от сега, се знае, че на 30 юни е изборът за нов патриарх.

Има и трети, макар и най-малко вероятен вариант. При бавене на конституционната процедура по връчване на мандатите датата може да се измести и за след лятото, показват още изчисленията.

Според анализаторите, дали изборите да са на една дата, или на две различни - има политическо решение и по него може да се нагласи юридическата процедура.

Определящи са европейските избори, защото са редовни, допълват още експертите.

Към този момент има възможност за гласуване и с хартиени бюлетини, и с машини и при разделени избори. Експертите напомнят, че не трябва да забравяме, че за всеки отделен вот е необходимо да бъдат сертифицирани устройствата от министъра на електронното управление, а при последните избори имаше казус в това отношение, пише btv.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK