Румен Радев ще проведе консултации с три политически сили

Снимка: Infomreja.bg

Днес и утре президентът ще разговаря поотделно с представители на шестте парламентарни групи

Президентът Румен Радев започва консултации с парламентарните групи в 49-тото Народно събрание преди да връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на най-голямата от тях – ГЕРБ-СДС. Днес държавният глава ще разговаря с представители на трите формации от управляващото мнозинство в парламента, пише БНР.

Пет дни, след като парламентът гласува единодушно оставката на правителството на Николай Денков и след проведените събота и неделя преговори между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ дали, как и колко би могло да продължи общото им управление - днес президентът Румен Радев започва предвидените в Конституцията политически консултации с парламентарните формации.

Преговорите между управляващите партии държавният глава коментира така: "Те имаха 9 месеца, в които беше ясно кога ще е датата за подаване на оставката, в които разпределяха и власт, и ресурси и спояха вътре сглобката, така че всякакви прояви на демонстрация на мускули и на западни мускули на опозиционност, не се посрещат добре от хората".

Днес и утре президентът ще разговаря поотделно с представители на шестте парламентарни групи и ще обсъди с тях възможностите Народното събрание да излъчи кабинет. Консултациите на президента започват с ГЕРБ-СДС, които ще получат първи възможност да съставят правителство.

Срещата им с държавния глава е насрочена за 9.30 часа тази сутрин. Два часа по-късно – в 11.30 часа - на консултации на "Дондуков" 2 са поканени представителите на  "Продължаваме промяната" – "Демократична България", с чийто мандат, с участието на ГЕРБ-СДС и с подкрепата на ДПС, управлява девет месеца правителството на Николай Денков.

В 14 часа президентът ще разговаря с представителите на ДПС.

Утре консултациите продължават с останалите три формации - от опозицията. Държавният глава ще се срещне поотделно с представителите на "Възраждане", БСП и "Има такъв народ".

След това държавният глава ще реши кога ще връчи първи проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидат за министър-председател на ГЕРБ-СДС.

"Правя консултации и по този въпрос кога да бъде връчен първият мандат", коментира Радев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK