Прогноза: Всред повсеместната конфронтация кабинет е кауза пердута

Снимка: БГНЕС

„Какво предлагат политиците на гражданите - свръхдоза конфронтация и малки, хомеопатични дози съгласие“

В ситуация, в която наблюдаваме свръхдоза конфронтация, сформирането на работеща коалиционна форма в настоящото 48-о Народно събрание е почти невъзможно. Такава прогноза направи в ефира на БНТ социологът от "Алфа рисърч" Боряна Димитрова.

"Шансовете са много малки. Какво предлагат политиците на гражданите - свръхдоза конфронтация и малки, хомеопатични дози съгласие. Между свръхдозата конфронтация и хомеопатичните дози съгласие шансовете са много малки. Защото партиите нямат интерес да влязат и да управляват, докато електоратите на другите партии са настръхнали", коментира тя.

По думите на социолога промяна в изборните правила в последния момент не водят до нищо добро, в това число и изменението на Изборния кодекс в по-предишния парламент, когато бе въведено изцяло машинно гласуване. "Налагането на едни или други правила в последния момент не води до нищо добро. (...) Когато въвеждаш нова система, трябва да се стремиш да генерираш доверие".

Зад маневрите на ГЕРБ, преповтори широко изказваната теза Димитрова, стои опит за излизане от изолацията, в която се намира партията на Борисов в последните години. От друга страна, цитира социологически данни тя, болшинството граждани искат да има работещо правителство.

И още: "Може да допуснем, че и външни партньори на България биха искали да има стабилност в страната, в региона. Въпросът е дали може да се сформира някаква що-годе стабилна коалиция. В този парламент всяка коалиция получава негативно име - хартиената коалиция, коалиция"Газпром", коалиция на мадуровките, коалиция на посредниците. Това прави почти невъзможна задачата, коалиция се превръща в мръсна дума". /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d