Йотова: Последните седем месеца бяха изгубени за българската култура

Снимка: Президентство

Тя подкрепи инициативата на Община Левски за скулптурна композиция на Георги Парцалев, Дончо Цончев и Григор Вачков

Вицепрезидентът Илияна Йотова подкрепи инициативата за създаване и поставяне в град Левски на скулптурна композиция „Земляците“ – на Георги Парцалев, Дончо Цончев и Григор Вачков. Йотова беше гост на общоградското събрание за учредяване на инициативен комитет за реализиране на идеята. Автор на проекта е скулпторът Борис Борисов. Вицепрезидентът е патрон на инициативата по покана на кмета на община Левски Любка Александрова.

„Няма българин, малък или голям, който да не обича тези три велики личности“, посочи Йотова и сподели лични спомени от познанството си с Дончо Цончев. „Рядка привилегия е човек да общува с него. Няма да забравя думите му, че е добре да се стремиш да се развиваш и да вървиш нагоре в професионалния път, но най-важно е израстването на душата ти“, заяви вицепрезидентът.

„Парцалев умееше да ни разсмива, но през смеха и чудесните му роли прозираха и доста горчивина и истини за живота“, изтъкна Илияна Йотова.

„Човекът ураган Григор Вачков влизаше със своите роли във всеки български дом и ставаше част от всяко българско семейство“, посочи вицепрезидентът.

Илияна Йотова благодари на кмета на община Любка Александрова за инициативата и на всички, които я подкрепят. Те, от своя страна, благодариха на президентската институция и на вицепрезидента за ангажираността към развитието на българската култура.

„Последните седем месеца бяха загубени за българската култура. Кризите не са оправдание за липсата на грижа за българската култура. Българската нация е жива повече от 13 века заради духовността и културата. Нямаме право да прекъсваме тази традиция“, категорична е Йотова.

Вицепрезидентът посети строежа на летния театър и разгледа обществена колекция „Георги Парцалев“ с вещи на актьора.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK