Радев кани Главчев да обсъдят поисканите смени на министри

Снимка: БГНЕС

Той не приема Даниел Митов за външен министър

В стремежа си да наложат пълен монопол върху властта партиите, които гласуваха промените в Конституцията, обезсмислиха института на служебния кабинет и го направиха уязвим за партийни вмешателства. Това заяви президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос днес. По думите на държавния глава, предложението на служебния премиер Димитър Главчев за освобождаване на двама министри седмица след полагането на клетва на правителството е индикация за провал на конституционната реформа.

„Надявам се Димитър Главчев да си дава сметка за щетите върху кабинета и цялостното доверие върху изборния процес, когато той светкавично изпълнява щенията на своя партиен началник. Виждате как от партийни събрания се раздават разпореждания, как се заплашва министър-председателят“, посочи президентът по повод исканата промяна на министъра на външните работи. Румен Радев допълни, че когато е носил отговорност за предишни служебни правителства, никоя партия не си е помисляла да прави подобни вмешателства. „Досега в служебен кабинет не съм назначавал заместник-председател на политическа партия“, допълни държавният глава.

По думите на Румен Радев е важен и въпросът „кой поръча смяна на земеделския министър, когото г-н Главчев лично представи за оставане в служебния кабинет в дух на приемственост и като доказан мениджърски опит в областта“. „Не е ли странно министър-председател да сменя мнението си през ден?”, попита президентът и допълни, че рокадите в служебното правителство объркват обществото, бизнеса и партньорите на България.

Няма да се бъркам в решенията на министър-председателя, но и ще настоявам той да спази обещанието си, което даде пред мен и обществото, че ще предложи равноотдалечен кабинет от всички партии, заяви Румен Радев и допълни, че като президент носи отговорност да се запази политическото благоприличие в служебния кабинет. Президентът посочи, че ще се срещне със служебния премиер, за да обсъди предложенията за промени в състава на правителството. „Искам да чуя реалните мотиви, които накараха г-н Главчев така стремглаво, без да е работил с тези хора, без да ги познава, изведнъж да си смени мнението“, посочи държавният глава. „Моят ангажимент е да не допуснем конституционна и управленски криза, въпреки неуместните промени в Конституцията“, каза още Румен Радев.

Помолен да коментира дали настоящата ситуация ще затрудни организацията на изборите, държавният глава посочи, че има достатъчно време до вота. „Най-важното е да запазим доверието в изборния процес. Ако провалим това доверие, последствията ще бъдат лоши“, каза още Румен Радев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK