АКФ: Анонимен свидетел по преписката срещу Борислав Сарафов е получил заплашително писмо

Снимка: АКФ

Антикорупционният фонд публикува отговора на ВКС

Един от анонимните свидетели по преписката срещу Борислав Сарафов е получил заплашително писмо.

Това става ясно от получения от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Галина Захарова подробен отговор на отправеното от Антикорупциония фонд миналата седмица запитване за съдбата на доказателствените материали, в това число веществени доказателства и класифицирани (секретни) материали, изпратени от прокурор при Софийска районна прокуратура (СРП) на ВКС заради констатацията, че обосновават необходимостта от започване на разследване срещу тогава заместника на главния прокурор Борислав Сарафов.

От АКФ припомнят, че по приетия през миналата година механизъм за независимо разследване на главния прокурор и неговите заместници ВКС би следвало да администрира към специалния прокурор по разследването срещу висшите ръководители на прокуратурата получените сигнали за евентуално извършени от посочените лица престъпления.

Хронологията на движението на въпросните доказателствени материали е вече известна от публикация на „Свободна Европа“ по темата от миналата седмица.

Ето и какво публикува днес Фондът:

На 09.06.2023 г. СРП изпраща на ВКС материали от досъдебно производство 164/2023 г. на ГДБОП – МВР, прокурорска преписка 26636/2023 г. на СРП. Делото в СРП е образувано за разследване на престъпна деятелност от Петьо Петров – Еврото, но се твърди, че се събират доказателства, касаещи и Борислав Сарафов. Във ВКС е образувана съответна преписка от компетентността на прокурора, разследващ главния прокурор и неговите заместници. По това време обаче такъв все още не е избран, макар и новият механизъм за разследване на висшите ръководители на прокуратурата току-що да е влязъл в сила. Главен прокурор е все още Иван Гешев, чийто указ за освобождаване от поста е подписан от президента на 15.06.2023 г., а още на следващия ден за и.ф. главен прокурор е избран Борислав Сарафов.

Съдия Даниела Талева от Софийски градски съд е определена за прокурор по разследването на главния прокурор и неговите заместници на 07.07.2023 г. Назначена е от прокурорската колегия на ВСС едва на 18.10.2023 г., а встъпва в длъжност цели пет месеца след избора си – на 07.12.2023 г.

Докато преписката се намира във ВКС, чакаща назначаването и започването на работа от специалния прокурор по новия механизъм (незаконосъобразно забавено от Прокурорската колегия на ВСС, мотивирала се със законодателни неясноти, които подлежали на отстраняване), определеният за наблюдаващ прокурор в Софийска градска прокуратура (СГП) на иззетото по компетентност дело на СРП 26636/2023 г. Йордан Петров изисква всички материали от ВКС с мотива, че липсата им пречила за изясняване на обективната истина по ръководеното от него разследване.

С разпореждане от 31.08.2023 г. на ръководителя на Наказателната колегия на ВКС Лада Паунова веществените доказателства и секретните материали са изпратени на СГП, като това е мотивирано с липсата на назначаване към онзи момент на специален прокурор и факта, че материалите не съдържали доказателства, касаещи само Борислав Сарафов. Неизпращането им на СГП, според мотивите на съдия Паунова, би препятствало разследването относно останалите засегнати лица. След започване на работа от специалния прокурор, ако му били необходими, той можел да си ги изиска от СГП.

Това беше известното и досега.

Настоящият отговор на председателя на ВКС добавя един любопитен щрих към цялата картина – един от защитените като анонимни свидетели по цитираното наказателно производство на СРП 26636/2023 г. е станал адресат на заплашително писмо по времето след получаване на материалите във ВКС, което според него говорило за разкриване на самоличността му, и е отправил запитване до различни институции как се е стигнало до това.

Горното е наложило проверка на обработването на класифицираните материали във ВКС, която е достигнала до заключението, че единственото лице, което се е запознавало със съдържанието им, докато са пребивавали във ВКС, е бил прокурор Йордан Петров от СГП. Това се е случило по изрична молба на прокурор Петров да се запознае със съдържанието на секретните материали в качеството си на наблюдаващ прокурор по вече иззетото по компетентност от СГП дело. Молбата е уважена от ръководителя на Наказателната колегия на ВКС.

Администрирането на веществените доказателства и секретни материали, касаещи евентуална престъпна деятелност на и.ф. главния прокурор Сарафов, е поредното от множеството притеснителни обстоятелства около започналите през кратък период от време покрай сътресенията около замяната на Иван Гешев със заместника му Борислав Сарафов разследвания в СРП и СГП, касаещи предполагаемите престъпни мрежи за криминално влияние в правосъдието респективно на Петьо Петров – Еврото (разследването в СРП) и Мартин Божанов – Нотариуса (друго разследване в СГП).

Единствено от компетентността на специалния прокурор би следвало да бъде разпореждането с тези доказателствени материали (след като са вече присъединени към новообразувана преписка с предмет данни за престъпление, евентуално извършено от заместник на главния прокурор). В случая обаче, първо, до секретните материали е даден достъп на прокурор от СГП още докато са се намирали във ВКС, а впоследствие всички веществени доказателства и секретни материали са върнати от ВКС в прокуратурата. Там попадат във фактическата власт на прокурор от обикновената прокурорска йерархия, за когото не са налице изричните гаранции за независимост от засегнатото в доказателствените материали лице – главен или зам.-главен прокурор, каквито гаранции са законово разписани за специалния прокурор. Това се случва по еднолично разпореждане на председателя на НК на ВКС без в него да е посочено правното основание, на което се позовава.

Макар и да може да се разбере логиката зад мотивите на това решение (липсата на назначен специален прокурор към онзи момент и потенциалната опасност да се препятства разследване срещу други лица), все пак остават висящи въпросите и за формалната му законосъобразност (доколкото се осъществява разпореждане с доказателствени материали, вече приложени по преписка, по която компетентен да се произнася би трябвало да бъде само специалният прокурор), и за целесъобразността му (като се съпостави рискът от потенциална опасност от временно препятстване на разследване срещу други лица, но като се съобрази фактът на вече и без това тригодишното бездействие на прокуратурата да ги разследва, с риска от потенциално дори окончателно осуетяване на възможно разследване срещу и.ф. главния прокурор, под неформалния контрол на когото касаещите го доказателства биват върнати).

Както и да бъде разсъждавано по тези въпроси, със сигурност най-разумното би било, щом като е решено доказателствата да се върнат на прокуратурата, поне преди това да са направени копия на класифицираните писмени материали и особено оглед на веществените доказателства. Което също не е сторено.

Вчера беше оповестено, че прокурор Талева е изискала обратно доказателствените материали от СГП, но не е известно дали към преписката по делото към момента е образувано наказателно производство.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK