Депутат от ИТН удря първия звънец на 50-ия парламент?

Снимка: БГНЕС

По традиция първото заседание, на което новите избраници трябва да положат клетва, се води от най-възрастния народен представител

По всяка вероятност на "Има такъв народ" ще се падне честта да ударят първия звънец на 50-тия парламент. По традиция първото заседание, на което новите избраници трябва да положат клетва, се води от най-възрастния народен представител.

За момента това май ще се окаже доц. д-р Силви Кирилов, депутат от ИТН, който е на 73 години, пише news.bg

Силви Кирилов вече има опит в законодателния орган в 45-то, 46-то и 47-то Народно събрание. В 49-то Народно събрание той не беше депутат, но сега партията на Слави Трифонов увеличава резултата си и така Кирилов пак ще прекрачи прага на парламента. Това ще е първият му мандат в новата сграда, където работят народните представители. "Има такъв народ" имат опит в откриването на заседания на парламента с Мика Зайкова.

Вчера Централната избирателна комисия утвърди имената на новите ни депутати. В 50-тия парламент влизат седем партии, като в пленарна зала за първи път ще видим народни избраници от ПП "Величие". 

На първото заседание трябва депутатите да положат клетва и да си изберат председател. До избора на председател на парламента честта да управлява хаоса в пленарна зала се пада на Силви Кирилов. От ГЕРБ вече заявиха, че имат предложение за председател на парламента, като при разликата в гласовете между най-голямата парламентарна група, ГЕРБ, и останалите не се очаква да има драма с избора на председател, което се счита и за първи тест за формиране на мнозинство. В предишното Народно събрание за председател макар и трудно бе избран Росен Желязков от ГЕРБ с джентълменско споразумение между ГЕРБ и ПП-ДБ за ротация, до която така и не се стигна, а само дни преди разпускането на Народното събрание за предизборна кампания Желязков бе свален. Така последните дни на 48-ия парламент бяха завършени с председател Росица Кирова, отново от ГЕРБ.

Президентът Румен Радев заяви, че в понеделник, 17 юни, ще насрочи свикване на новия парламент, което означава и старт на процедурата по консултации и връчване на мандатите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK

//