Три указа, една клетва, нов служебен кабинет и старото НС

Снимка: БТА

Обзор на напрегнатия политически ден

За първи път в историята на страната ни министри от състава на служебен кабинет ще положат клетва пред народните представители.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков свиква извънредното заседание на парламента на утре от 09.00 часа. Разпореждането е на основание чл. 78, т.1 от Конституцията, съобщават от пресцентъра на Народното събрание.

В дневния ред е включена само тази точка.

Церемония по приемственост в изпълнителната власт ще се състои в Гранитната зала на Министерския съвет. Предвидено е тя да започне около 10 ч. след клетвата.

Днес бе последният срок за промени в състава на Министерския съвет, предложен от кандидата за премиер Димитър Главчев.

Той представи папката с имената пред президента и парламентарно представените партии през изминалия петък, а възражения имаше от страна на ПП-ДБ, които напуснаха срещата.

Ключово име бе това на вътрешния министър, а още същия ден премиерът в оставка – акад. Денков заедно с главния секретар на МВР обявиха, че Живко Коцев е подал оставката си под натиск и я оттегля.

Днес Денков поиска от прокуратурата да разследва кой и поради какви причини е оказал натиск на Коцев, свързвайки името на главния прокурор Борислав Сарафов с тези действия.

Сигнал е изпратен от Денков и правосъдния министър в оставка – Атанас Славов, до прокурор Даниела Тилева, която бе избрана за разследваща изпълняващия длъжността на обвинител номер 1.

В центъра на София се проведоха два протеста – в защита на Стоянов и срещу него. Единият – организиран от служители на МВР, другият – от БОЕЦ.

А утре Румен Радев, както заяви самият той, ще трябва да издаде указ с дата за провеждане на евроизборите, указ за предсрочните парламентарни избори и указ за новия служебен кабинет, който ще бъде 6-и по ред в политическата кариера на Радев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK

//