Компанията "Девин" зарибява река Девинска след замърсяването

Снимка: Infomreja.bg

Районна прокуратура-Смолян наблюдава досъдебно производство

Районна прокуратура-Смолян наблюдава досъдебно производство за това, че на 4 август били замърсени водите на река Девинска, преминаваща през Девин.

На 4 август 2023 г. е бил подаден сигнал за открита мъртва риба по течението на река Девинска в района на града, като веднага на място е била изпратена дежурна оперативна група от РУ – Девин, както и служители на РИОСВ, гр. Смолян  и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Направен бил лабораторен анализ на водата, съобщават от държавното обвинение.

Под надзора на Районна прокуратура-Смолян е образовано досъдебно производство, по което до момента са проведени действия по разследването - оглед на местопроизшествие, разпитани са свидетели по случая, назначени са необходимите експертизи на взетите проби от водата и др.

От компанията - производител на бутилирана вода излязоха с официална позиция, в която пише:

Ръководството и екипът на „Девин“ ЕАД предприе незабавни действия за отстраняване на аварията, случила се на 04.08.2023 г. (петък) и същата е отстранена своевременно.

Въпреки че все още очакваме резултати от стартиралите вътрешни и външни проверки,  като компания с грижа и принос за местната общност,  съжаляваме за инцидента и сме в активна връзка с всички заинтересовани страни: РИОСВ – Смолян, Община Девин и СЛР „Ловно-рибарско дружество“ гр. Девин.

Подкрепяме работата по подготовка на речното корито и последващото зарибяване на засегнатия участък, което се очаква да стартира в следващите няколко дни.

„Девин“ ЕАД е отговорна компания, която стриктно спазва всички законови изисквания и разпоредби. Провеждат се вътрешни ежегодни мониторингови програми и планове за управление на водите, включително чистота на речното корито и води на р. Девинска, както и отпадните води от дейността на предприятието. От 2021 година в компанията доброволно са въведени най-стриктни изисквания на Алианса за отговорно управление на водите (Alliance for Water Stewardship).

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK