Поддръжка на зелените площи пред блоковете: Община Благоевград поставя ясни правила

Снимка: Infomreja.bg

В момента предложението се обсъжда на комисии в ОбС

Вкарват за гласуване в Общинския съвет в Благоевград предложение за промна наредба за зелените площи пред блоковете.

На 25 април за обществено обсъждане бе публикувано предложението на кмета.

В промяната на наредбата се посочва, че пред конкретния блок, а не в междублоковите пространства, жителите ще имат право да облагородяват мястото.

Разпоредбите на чл. 4, ал. 4 от Закона за управление на етажната собственост и чл. 7, ал. 1 от Наредба № 6 от 18.09.2009г.  за определяне на прилежащата площ към сгради в режим на етажна собственост в квартали с комплексно застрояване предвиждат общинските съвети да приемат наредба, с която да се уредят условията и реда за предоставяне на определената прилежаща площ и начина и контрола по поддържането и използването й от съответната етажна собственост.

Целта на наредбата е да се даде възможност на гражданите активно да участват в мероприятията по подобряване на жизнената среда в жилищните комплекси на територията на Община Благоевград.

Кметът предлага да бъде определена прилежащата площ към сгради в режим на етажна собственост в квартали с комплексно застрояване, а Общинският съвет – Благоевград приема Наредба за условията и реда за предоставяне, поддържане и използване на прилежаща площ, към сгради в режим на етажна собственост в квартали с комплексно застрояване.

Ето и какви са целите на наредата, правата и задълженията на етажната собственост:

С тази наредба се уреждат условията и реда за предоставяне, поддържане и използване на прилежаща площ, към сгради в режим на етажна собственост в квартали с комплексно застрояване.

Целта на наредбата е подобряване качеството на обитаване в кварталите с комплексно застрояване  в Община Благоевград.

Тази наредба се прилага в квартали с комплексно застрояване, както и в случаите, когато прилежащата площ към сграда в режим на етажна собственост не може да се обособи в отделен урегулиран поземлен имот по реда на Закона за устройство на територията.

Определената прилежаща площ се предоставя за поддържане и използване на етажната собственост по искане на председателя на управителния съвет или от управителя  на етажната собственост, отправено писмено, със заявление до кмета на Община Благоевград.

Поддържането на прилежащата площ се осъществява от и за сметка на етажната собственост.

Председателят на управителния съвет, съответно управителят на етажната собственост е отговорен за поддьржането на прилежащата площ във вид, съобразен с изискванията на настоящата наредба и на заповедта за предоставяне.

Етажните собственици са длъжни да използват предоставената им прилежаща площ с грижата на добър стопанин, според нейното предназначение и във вид, съобразен с изискванията на тази наредба и на заповедта за предоставяне.

Поддържането на прилежащата площ може да включва: грижа за дървесната и друга растителност; почистване от отпадъци, сняг и др.; грижа за съществуващи тротоарни и други настилки, включително подмяната им при необходимост; осигуряване на безопасност и добър вид на поставените съоръжения за игра, спортни съоръжения, елементи на обзавеждане на площадки за игра и на друго градско и градинско обзавеждане; осигуряване на безопасност на изградените площадки за игра; други дейности в общ интерес на етажната собственост.

Използването на прилежащата площ се извършва в полза на всички етажни собственици.

Използването на прилежащата площ може да включва:  поставяне на елементи на градско и градинско обзавеждане; поставяне на съоръжения за игра; поставяне на обзавеждане на площадки за игра; изграждане на площадки за игра; оформяне на места за почивка, тихи игри, игра на деца; поставяне на спортни съоръжения; озеленяване с декоративна растителност.

В предоставената за поддържане и използване прилежаща плoщ не се допуска:

1. отглеждане на животни;

2. паркиране в прилежащата площ на места, които съгласно действащия подробен устройствен план не са предназначени за това;

3. използването на част от прилежащата площ за нуждите само на един или няколко от собствениците в етажната собственост или на трети лица;

4. използването на прилежащата площ за производствени, тьрговски или за други стопански дейности;

5. складиране на отпадъци, вещи и др.;

6. поставяне на огради, освен градински ажурни огради с височина до 0,5 м. или жив плет;

7. извършване на реклама дейност по какъвто и да било начин;

8. предоставянето на част от прилежащата площ по какъвто и за било начин за ползване на трети лица.

Кметът на община Благоевград определя със заповед длъжностни лица, които да упражняват контрол по спазване на разпоредбите на тази наредба.

При констатиране на нарушения, произтичащи от неспазване на наредбата, длъжностните лица съставят констативен протокол, в които определят срок за отстраняване на нарушението и уведомяват управителя (управителния съвет) или конкретното физическо или юридическо лице, извършило нарушението.

Собственик или обитател в сграда с режим на етажна собственост, който наруши правилата за поддържане и използване на прилежащата площ, установени с тази наредба или със заповедта на кмета на Община Благоевград, се наказва с глоба от 150 до 500 лв., когато е физическо лице, или имуществена санкция от 300 до 1000 лв., когато е юридическо лице.

При повторно нарушение наказанието е глоба от 300 до 1000 лв., когато е физическо лице, или имуществена санкция от 600 до 2000 лв., когато е юридическо лице.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK

//