ГЕРБ подкрепят комисия за "Турски поток", ПП-ДБ искат отделна за "Лукойл"

Снимка: БНР

Трябва да бъдат установени фактите относно изчезналата Пътна карта на проекта

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че партията му би подкрепила спирането на "Турски поток". Повод за изказването му е предложението на ПП-ДБ за създаване на временна парламентарна комисия за установяване на факти и обстоятелства относно изчезналата Пътна карта за реализацията на проекта, за разширяване на газопреносната система на България, което трябва да бъде обсъдено днес в пленарната зала. Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски заяви, че към комисията за Турски поток ще бъде включена и темата "Лукойл", а съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков настоя двете теми да бъдат разделени в две отделни комисии.

Пред журналисти в парламента Бойко Борисов заяви, че ще подкрепи създаването на временна комисия за "Турски поток", чиято пътна карта преди месец се смята, че се е появила в хакнат имейл на сътрудник на руски депутат. Той отново подчерта, че за него газопровод "Турски поток" не съществува, а става дума за газов хъб "Балкан".

Борисов отново подкрепи проекта, като заяви, че печалбата от него е над 1,3 млн. лева. Въпреки това обаче той посочи, че ако ПП-ДБ предложат, ГЕРБ би подкрепила спиране или приватизация на газопровода:

"Готови сме веднага и на двете решения. ГЕРБ ще ги подкрепи. Затова предлагам или да го спрем, или да го продадем".

Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски обяви, че парламентарната комисия за "Турски поток" ще проверява и дерогацията на "Лукойл":

"Имам уверението от вчера от г-н Петков, че те ще подкрепят и за "Лукойл", ще бъде една комисия за разследване. Нека да видим всичко да се разследва, всичко да стане ясно, ние дължим на хората истината по всеки един проект – от кой е спечелен, от кой е загубен и къде са отишли парите на хората".

Кирил Петков от своя страна предложи в кулоарите на парламента да бъдат създадени две отделни комисии за "Турски поток" и "Лукойл". Той настоя първата да бъде с председател от ПП-ДБ, а втората - от такъв от ГЕРБ. Депутатът от обединението Венко Сабрутев видя опит за сливане на двете теми:

"Видимо се използва темата за "Лукойл" като опит да се смие основната тема и това е "Турски поток". Вие виждате ли какъв страх има в очите на г-н Борисов?"./БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK