Израелските сили се придвижват по-дълбоко в Рафах

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Те отрязаха главните пътища за помощ към Газа

Израелски танкове напреднаха към края на претъпкан квартал в сърцето на Рафах в сряда по време на една от най-интензивните нощи на бомбардировки над южния град в ивицата Газа, предава "Ройтерс".

Нападението на Израел над Рафах в южния край на Газа накара стотици хиляди хора да избягат от това, което беше убежище за половината от 2,3-милионното население на анклава. Израел също така отряза главните пътища за достъп за помощ към Газа, предизвиквайки международни предупреждения за масови жертви и глад.

Израел твърди, че няма друг избор, освен да атакува града, за да изкорени последните батальони на бойците на "Хамас", за които смята, че се укриват там. Нейните войски бавно се придвижват към източните покрайнини на Рафах от началото на месеца.

Местни жители казаха, че танковете са заели нови позиции в сряда по-на запад от преди покрай южната гранична ограда с Египет и сега са разположени в края на квартал Йибна в центъра на Рафах. Те все още не бяха влезли в района, тъй като битката беше интензивна.

Въоръженото крило на "Хамас" каза, че е ударило с противотанкови ракети две бронирани машини близо до граничната ограда.

Палестинските жители казаха, че израелски дронове са стреляли по предградието Йибна и са открили огън през нощта по рибарски лодки на плажа на Рафах, причинявайки запалване на някои от тях.

Няма информация от израелските военни за Рафах. Израелската армия каза, че е убила редица бойци при целенасочени операции в Хан Юнис, северно от Рафах, и в северната част на Ивицата Газа, където нейните войски са се завърнали.

Агенцията за подпомагане на палестински бежанци UNRWA изчисли към понеделник, че повече от 800 000 души са избягали от Рафах, откакто Израел започна да атакува града в началото на май, въпреки международните молби за сдържаност. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK

//