Държавният глава: България подкрепя всяка инициатива, насочена към възстановяване на мира в Близкия Изток

Снимка: Президентство, Пресцентър

Президентът Румен Радев проведе среща с посланиците на арабските държави в Република България

България следи със загриженост влошаващата се среда за сигурност в Близкия Изток и ескалацията на риска от прерастване на военния конфликт между Израел и „Хамас“ в регионален. Това заяви държавният глава Румен Радев по време на среща в президентската институция днес с посланиците на арабските страни в България. Срещата се състоя по инициатива на дипломатическите представители на арабските държави, акредитирани в страната ни, с оглед на ситуацията в Близкия Изток.

В началото на срещата президентът Радев припомни традиционните приятелски връзки между България и редица арабски държави, намерили израз в изпращането на хиляди български лекари, инженери, медицински и технически специалисти, както и в обучението на десетки хиляди арабски студенти в български университети в помощ на независимото и демократично развитие на страните от региона. Президентът призова и за подкрепата на арабските държави за усилията за освобождаване на българските моряци на задържания кораб „Galaxy Leader”.

В отговора си редица от арабските посланици подчертаха, че те се обръщат към българския президент като лидер на приятелска за тях страна, в чиято балансираност и мъдрост имат огромно доверие.

Президентът очерта във встъпителното си изказване, че военните действия в Близкия Изток имат пряко отражение върху международния мир и влияят върху стабилността в съседните региони. Затова България е готова да подкрепи всяко предложение за преустановяване на военните действия, деескалация на конфликта и търсене на решение за възстановяване на мира. Държавният глава припомни принципната позиция на страната ни срещу всички форми на тероризъм и правото на защита срещу тях при спазване на международното право. В същото време Румен Радев изрази и силната ни загриженост от критичната хуманитарна ситуация в Ивицата Газа, която изисква незабавни действия за гарантиране на защитата на цивилното население и осигуряване на доставки на храни и медикаменти, като това е позиция на 26 държави-членки на ЕС от Съвет „Външни работи“, отразена в тяхно съвместно изявление.

Румен Радев отново подчерта необходимостта от съвместни действия на международната общност за възобновяване на мирния преговорен процес между двете страни и постигане на справедлив и устойчив мир между Израел и Палестина на основата на съвместното съществуване на две държави в съответствие с резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Президентът подчерта също така, че след началото на военните действия в Близкия Изток в световен мащаб се увеличават проявите на ислямофобия и антисемитизъм, като тази тенденция в България засега няма видими прояви.

Дипломатическите представители призоваха по време на срещата за конкретни действия от страна на международната общност за незабавно прекратяване на огъня в Газа и осигуряване на свободен достъп на хуманитарната помощ за цивилното население, тъй като 1 500 000 души са изправени пред хуманитарна катастрофа. Те определиха непропорционалния военен отговор на Израел като геноцид срещу палестинския народ.

Посланиците изразиха позиция за недопускане на масово принудително разселване на палестински бежанци в съседните държави, което би довело до тяхната дестабилизация. Дипломатическите представители подчертаха, че от началото на военните действия 39 000 палестинци са загинали, от които 14 600 деца и около 9000 жени, а 70% от сградите в Ивицата Газа са разрушени, включително училища, болници, религиозни храмове, центровете на ООН, което неимоверно затруднява възстановяването на условията на живот. Затова са необходими реални ангажименти от страна на международната общност за създаване на институционалното изграждане на независима Палестинска държава, която да живее в мир с Израел,  в съответствие с решенията на ООН на принципа на двете държави за трайното решаване на кризата в Близкия Изток.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK