Премиерът: Идеята за демократична република не е увиснала на бесилото заедно с Левски

Снимка: Министерски съвет

Денков председателства Националния комитет за отбелязване на годишнината от въстанието

Втори август е символ - на тази дата преди 120 г. българите в Македония и Одринска Тракия доказват, че идеята за демократична република, в която българи, турци, евреи ще бъдат равноправни във всяко отношение, не е увиснала на бесилото заедно с Васил Левски. 

Това каза премиерът акад. Николай Денков в своето слово на церемонията по отбелязване на 120 години от Илинденско-Преображенското въстание пред Паметника на Незнайния войн в София. Денков председателства Националния комитет за отбелязване на годишнината от въстанието. 

Тази идея придава смисъл и вдъхва мъжество на хиляди борци, които жертват живота си в името на свободата и равенството между всички народности, каза той. 

На 2 август 1903 г. започва Илинденско - Преображенското въстание (20 юли ст. ст.) - въстание за освобождение на българското население в Македония и Одринска Тракия, останало след Освобождението на България (1878) в пределите на Османската империя съгласно Берлинския договор (13 юли 1878). Въстанието е организирано и ръководено от Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Османското правителство хвърля огромни сили за потушаване на въстанието. В близо 240 сражения около 25 хил. въстаници се сражават с 350-хилядна редовна турска войска и башибозук. Опожарени са 205 села, без покрив остават повече от 70 хил. души. Броят на загиналите надминава пет хиляди души. Около 30 хил. души са принудени да напуснат родните си места. Основната част от тях намират подслон в България, сочат архивите на отдел „Справочна“ на БТА. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK

//