Санкционират собственика на фабриката за замразяване на плодове в Коларово

www.farmer.bg

Две нарушения на екологичното законодателство установиха експерти от РИОСВ – Благоевград при проверка в предприятие за замразяване на плодове и зеленчуци в с. Коларово, община Петрич. Проверката е извършена по повод постъпила жалба срещу дейността на хладилна база, експлоатирана от „Айс Еко Фрукт“ ООД в с. Коларово.

Установено е, че от дейността на обекта се формират производствени отпадъчни води, без да има изградено съоръжение за тяхното пречистване. В работните помещения липсват решетки за улавяне на отпадъците и те попадат в  канализационната система.

Това е потвърдено и при огледа на река Зарник, приемник на отпадъчните води от с. Коларово, където са  наблюдавани дребни отпадъци от производствената дейност на дружеството. За установеното нарушение - неизпълнено задължение за изграждане на съоръжение за пречистване на отпадъчните води, на „Айс Еко Фрукт“ ООД ще бъде съставен акт по Закона за водите.

Проверката на действащите на обекта 4 хладилни инсталации, съдържащи над 3 кг флуориран парников газ, е показала, че през 2012 г. и 2013 г. до момента не са извършвани проверки за херметичност (течове) и не са отразявани в т. н. досие на системата.

Задълженията за дружеството произтичат от Наредбата за установяване на мерки по прилагане на Регламент (ЕО) №842/2006 относно някои флуорирани парникови газове. За нарушението на място е съставен акт по Закона за чистотата на атмосферния въздух.

За установените нарушения законодателството предвижда налагане на имуществени санкции в общ размер от 2 500 до 4 000 лв.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK

//