Михаела Норок - фотографката, която събра женската красота по света в албум

Снимка: личен архив

Тя е от Молдова, но живее в Румъния

Михаела Норок е родена в Република Молдова. Премества се в Букурещ на 6-годишна възраст. Днес живее в румънския град Сибиу, но през повечето време е на път, с раница на гърба и фотоапарат в ръце, за да документира женската красота по света. През 2017 г. на бял свят излиза нейния „Албум на красотата“. Той включва портретите на 500 жени от различни държави и техните лични истории в текст и снимки.

Сред тях са Ника от Дания, родена с белег на лицето. Тили от Великобритания, която е с бионични ръце. Реем от Саудитска Арабия – единствената жена състезателен шофьор в страна, където доскоро жените нямаха право да шофират. Влада и Виктория, които са избягали от Украйна в Австрия и мечтаят за мир. Хуманитарната работничка Батул от Ливан, която работи за Агенцията за бежанците на ООН и се е посветила на най-нуждаещите се. Дима от Сирия, която е цигулар в Националния симфоничен оркестър в близкоизточната държава. Джанат от Ирак, която вземе уроци по самоотбрана, а по-късно създава свой клас, след като била нападната на улицата от крадец.

Всяка жена, която Михаела снима, не просто позира пред фотографския обектив, а разказва история за себе си и своята култура. „Живеем в епоха, в която глобализацията и маркетингът карат жените да се придържат към едни и същи тенденции и да изглеждат еднакво. Но красотата означава да си естествен и автентичен. Да приемеш произхода си и да бъдеш себе си, различен, без да се опитваш да се превърнеш в по-ярка опаковка, но лишена от съдържание“, смята Михаела.

В реализацията на проекта си среща най-различни трудности. Заради езиковата бариера или заради порядките в съответната държава. Често се случва да иска позволение от родителите на момичетата, които снима или да ги убеждава, че не иска пари.

Ето какво още сподели Михаела Норок в специално интервю за БТА.

Кога, как и защо реши да документираш женската красота по света?

Започнах през 2013 г. Никога не ми е било самоцел. Просто бях впечатлена от жените, които познавам. В началото беше любопитство. Акцентирах повече върху физическата им красота. Но с времето в мен се зароди желанието да науча повече за тези жени, как се казват, какъв е животът им, каква е тяхната лична история, какви проблеми имат. Исках да науча нещо от тях. Исках и другите хора да научат нещо от тях. Наистина познавах изключителни жени с невероятни човешки съдби. Бях омагьосана и от културното разнообразие. Например при първото пътуване през 2013, когато стигнах от Румъния до Япония само с наземен транспорт, имах възможност да наблюдавам как се променят физиономиите. Беше уникално.  

Какво те вдъхновява, какво те провокира?

Вдъхновяват ме жени, които могат да минат през определени ситуации с усмивка на уста или ако не с усмивка, със сила и достойнство. Научих много от тях. Проектът промени и мен самата. Що се отнася до предизвикателствата, бяха много и големи. Все още ги има. Проектът е скъп за реализация, освен това сега съм майка. Имам дъщеричка на четири години и половина. Съпругът ми много ми помага. Преди да имам дете, не предполагах, че ще съм толкова силно свързана с него.  До 2-годишна възраст дъщеря ми пътуваше с мен. Обиколихме заедно 30 държави по света, но по време на Ковид пандемията трябваше да я оставя у дома със съпруга ми. 

Какъв тип жени привличат вниманието ти и как ги убеждаваш да позират пред фотографския ти обектив?

Преди пандемията се разхождах по оживените улици на големи градове с часове. Заставах на големи площади или спирки на метрото и наблюдавах хората. Чаках някой да привлече вниманието ми -  с облекло или израз на лицето. Трябваше да притежават нещо, което да ми говори в съответния момент.

Спомням си как преди седем години бях в Швеция. Седях на една много оживена улица. Зърнах момиче на колело. Наблюдавах я много дълго време, тя забеляза това, заговорихме се, снимах я, разказах й за проекта и после тя ми сподели, че съм я гледала по много различен, особен начин. Да намеря хора, да ги убедя да се снимат, да ги привлека, това за мен е като вид медитация. Свързвам се с хората по различен начин. Оставям се да бъда впечатлена от тях. 

Колко държави си посетила досега?

Около 100. В много от тях се връщам по няколко пъти. Например в Етиопия. Въпреки че съм била три пъти там, искам да ходя отново и отново, защото е място с изключителна култура. В края на март заминавам за Америка. 

Била ли си в България, снимала ли си българки?

Да, била съм много пъти в България. Съседи сме, имаме и културни прилики. Имам страхотни спомени. Българите са много отворени, приятелски настроени. Винаги положителни. Никога не са ми правили проблем, докато работя. За разлика от други държави, където е недопустимо една непозната да заговори друга непозната на улицата. В България не е така. Там е лесно.

Помниш ли първата си снимка?

Бях в Южна Етиопия. Това е държава с голямо етническо и религиозно разнообразие и невероятна култура. Има жени, които са православни християнки, има мюсюлманки, има и такива от племена, които не покриват гърдите си например. Бях на юг, не знаех, че ще започна проект, който ще промени живота ми. И видях това момиче - с къса коса, което държеше някаква клечка, чистеше си зъбите, но го правеше толкова елегантно. И имаше невероятен поглед. Привлече ме. Това беше първата снимка.

Изпитвала ли си страх, докато снимаш?

Да, в Иран. Когато трябваше да снимам едно момиче – Газен. Срещнахме се ден по-рано. Фотосесията трябваше да бъде в една много красива джамия-музей. Помня, че цяла нощ не спах от вълнение и си мислех колко е смела тази жена. Тя се появи, облечена в персийска рокля. Беше приказно.

Приказки със снимки мечтаеш да разказваш и в твой Музей на красотата. 

Ще го направя в Сибиу. Градът, в който живея - малък, но много богат културно. Би трябвало да е готов след две-три години. Ще бъде Международен музей на жената в сърцето на Румъния. И когато някой го разглежда след 100, 200 години, да види необикновената красота, която съществува на Земята.

А тази година ще реализирам друга идея заедно със съпруга ми. Ще е нещо уникално за света. Ще направим музей в кола, в кемпер. Стените на микробуса ще бъдат покрити със снимки от проектите ми. Ще бъде пътуваща експозиция. Музей на колела, който ще обикаля от град на град.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK

//