Жива верига със свещи в Никозия за годишнината от аварията в Чернобил

Снимка: Уикипедия

Навършиха се 38 години от аварията

Жива верига със свещи ще образуват днес кипърски гърци и кипърски турци пред Дома за сътрудничество в буферната зона в Никозия. Така по инициатива на Кипърската антиядрена платформа ще бъде отбелязана 38-ата годишнина от аварията в Чернобил, съобщава БНР.

Представителите на неправителствените организации и граждански активисти от двете кипърски общности, обединени в Кипърската антиядрена платформа /Cyprus Anti-Nuclear Platform/, ще изпратят до всички хора, живеещи в Кипър, общото си послание за опасността от ядрената енергетика, за която напомнят жертвите на Чернобил и Фукушима, се посочва в съобщението за акцията днес.

Участниците в протеста отново ще заявят, че се противопоставят на изграждането на атомната електроцентрала „Аккую“ в Турция, на брега наСредиземно море, само на около 100 километра от северното крайбрежиена острова.

От години антиядрената платформа бие тревога за сериозните последици, които разположената в сеизмична зона турска централа може да предизвика, подчертават инициаторите на живата верига.

Те предупреждават, че авария или разлив, освен екологична катастрофа, ще застраши живота на хиляди хора в по-широкия средиземноморски регион.

Кипърската антиядрена платформа организира през последните години редица протестни прояви, презентации на експерти и дискусии за атомната енергетика. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK

//