Гвоздейков: Необходима е „бърза писта“ за стратегическите инфраструктурни проекти

Снимка: МТИС

По думите му България не е по-назад от другите европейски държави по отношение на строителството

Трябва да осигурим „бърза писта“ и да променим бавните административни процедури, които стопират почти всички големи инфраструктурни проекти в транспорта. Това заяви министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков на Форум за свързаност 2024 г., който се провежда в Бургас.

По думите му България не е по-назад от другите европейски държави по отношение на строителството, но не са малко случаите, в които заради окомплектовене на документи и разрешителни се получава забавяне от няколко години, което е недопустимо, поясни Гвоздейков.

Вторият мост на Дунав между Русе и Гюргево ще бъде включен в основната европейска транспортна мрежа и новия приоритетен коридор „Балтийско море – Черно море – Егейско море“, с разширение до Украйна и Молдова, съобщи Георги Гвоздейков. Коридорът ще осигури връзка между трите морета и ще развие комбинираните товарни и пътнически транспортни потоци. „В контекста на променената геополитическа обстановка, е необходимо заедно с Румъния и Гърция, да работим активно за подобряване на шосейната и железопътната свързаност в посока Север – Юг, което да даде възможност за бързо и сигурно преминаване на очаквания голям по обем трафик. Нашата цел е също да направим връзка между гръцките пристанища на Егейско море и българските черноморски портове посредством железопътен транспорт. Това ще осигури алтернатива на маршрута през Босфора“, каза още министърът.

Георги Гвоздейков посочи, че транспортната свързаност е един от най-важните елементи на интеграцията.  По думите му, коридор 8 ще има значителна роля за свързването на Черно и Адриатическо море, като пристанището в Дуръс ще служи като стратегическа връзка между италианските пристанища на Адриатика и българските пристанища на Черно море.

С помощта на европейско финансиране приоритет е завършването на модернизацията на жп линията София-Пловдив-Бургас и напредък на жп връзка между България и Северна Македония, каза транспортният министър. Други големи инфраструктурни проекти по направлението на коридор №8 са завършването на съоръжения по жп линията Карнобат – Синдел, както и изграждане на жп връзките до летищата в Пловдив и Бургас.

Форумът се организира от Фондация Конрад Аденауер България. В събитието участваха Н.Пр. Ирене Мария Планк, посланик на Германия в България, Мария Габриел, Европейски комисар за иновации, изследвания, култура, образование и младеж (2019-2023), Росен Плевнелиев, Президент на България (2012-2017), Димитър Николов, кмет на община Бургас и други.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK

//