България и Унгария - заедно за сигурността и мира в Европа

Снимки: Прессекретариат

Румен Радев разговаря с унгарския си колета Тамаш Шуйок и с премиера Виктор Орбан

България и Унгария продължат да работят заедно за сигурността и мира в Европейския съюз. Войната в Украйна остава най-сериозният риск пред нашите държави, затова е необходимо да се положат дипломатически усилия за прекратяването й. Това беше общата позиция на президента Румен Радев и на унгарския му колега Тамаш Шуйок, които днес в Будапеща проведоха разговор „на четири очи“ и водиха пленарните разговори между българската и унгарската делегации. Държавният глава е на официално посещение в Унгария.

В съвместни изявления пред медиите президентите Радев и Шуйок се обявиха против ескалацията на военните действия между Русия и Украйна, както и против изпращането на войски от държави членки на НАТО на територията на Украйна, както и на още оръжие. „Не бива да допускаме войната да се разраства като пространствен обхват и като интензивност, затова час по-скоро трябва да се намерят дипломатически средства за нейното прекратяване. Необходими са повече разум и усилия за постигане на мирно решение”, заяви президентът Радев. По време на пленарните разговори българският държавен глава посочи, че всяка инициатива, насочена към установяване на мир в Украйна в съответствие с принципите на международното право, следва да бъде подкрепена.

Двамата президенти откроиха дълбоките културни и исторически връзки между България и Унгария и приятелските двустранни отношения като отлична основа за ползотворното сътрудничество и споделените сходни приоритети и ценности. Унгария е приоритетен икономически партньор на България и един от водещите инвеститори. Динамиката в стокообмена е положителна, като стойността му вече надхвърли 2.5 милиарда евро. Наред с традиционни области на сътрудничеството като търговията, банковото дело и туризма, като перспективни се очертават партньорствата във високите технологии и производствата с висока добавена стойност, както и отбранителната индустрия.

Сътрудничеството в областта на енергетиката е ключово в отношенията ни, подчертаха двамата президенти. Тамаш Шуйок посочи, че България има огромно значение за транзита на доставките на природен газ за Унгария, като ролята на страната ни може да се засили в бъдеще и чрез внос на природен газ от Азербайджан и Турция. „Това означава безопасен транспортен маршрут и занапред и за нас е изключително важно транзитът на природен газ през България да остане сигурен и стабилен“, каза президентът Шуйок. България ще бъде надежден доставчик на енергийни ресурси за Унгария, заяви Румен Радев по време на съвместните изявления.

Той подчерта, че енергийната свързаност, която България изгради със съседните ни държави, както и достъпът до седем терминала за втечнен газ от Средиземно море и до газопреносната мрежа и на Гърция, и Турция допринасят за сигурността на доставките и диверсификация на Унгария и на останалите съюзници и партньори в Централна и Източна Европа. Румен Радев изтъкна, че Унгария е била първата страна, която е подкрепила идеята на България за създаване на инициативата  Solidarity Ring за пренос на допълнителни количества природен газ към Европа от Южния газов коридор, като се използва съществуващата инфраструктура на няколко европейски държави.

Във връзка с предстоящото председателство на Съвета на ЕС, което Унгария ще поеме в периода юли-декември тази година, президентът Румен Радев приветства приоритетите, които унгарската страна поставя, сред които са справянето с демографските предизвикателства, противодействие на нелегалната миграция, европейската перспектива на страните от Западните Балкани. И двете страни считат, че за да е устойчив процесът на разширяване, то той трябва да е базиран на отчитане на собствените заслуги на всяка държава, както и при покриване на ясни критерии и европейските принципи.

Румен Радев изрази безпокойство от скорошните изявления на някои водещи политици,  спечелили изборите в Република Северна Македония,  които са в разрез с общия европейски консенсус, постигнат през юли 2022 г., по отношение на започването на преговорите за членство на страната. По време на пленарните разговори унгарският президент Шуйок, заяви, че по време на предстоящото унгарско председателство на Съвета на ЕС ще настояват за спазване на досега поетите ангажименти от страните потенциални кандидатки по поетия от тях европейски път.

Унгария остава ангажирана с пълното присъединяване на България и Румъния към Шенген, заяви унгарският президент. От своя страна Румен Радев посочи, че миграционният натиск и справянето с нелегалната миграция  е общ риск за ЕС, а това изисква солидарност и подкрепа от другите европейски държави. По думите му, са необходими ефективни политики и механизми за опазване на общата ни граница, за сътрудничество със страните на транзит и страните, от които идват мигрантите.

„Българската общност е живият мост, който свързва държавите ни“, отбеляза още Румен Радев като отправи благодарност към унгарската държава за подкрепата, която тя оказва за българското национално малцинство в Унгария, за гарантирането и съхраняването на неговата културна и  национална идентичност, традиции и език. Той открои и приноса на унгарската държава за изграждането на Български културно-образователен център в Будапеща. 

В рамките на посещението си президентът Румен Радев се срещна с министър-председателя на Унгария Виктор Орбан. Двамата отбелязаха приятелските двустранни отношения и културно-исторически връзки между България и Унгария, като Виктор Орбан оцени високо приноса на българската общност за развитието на страната.  В разговора участваха българският министър на енергетиката Владимир Малинов и унгарският министър на външните работи и търговията Петер Сиярто. Сътрудничеството в сфери от взаимен интерес, както и теми от европейския дневен ред бяха обсъдени на срещата.

Партньорството в сферата на енергетиката е от ключово значение в двустранните отношения, заяви президентът Радев по време на срещата. Той допълни, че благодарение на политиката за диверсификация, България  има осигурен достъп до резервиран капацитет на втечнен газ в Гърция и Турция, което създава възможности страната ни да си сътрудничи с други държави, включително Унгария. Със съвместни усилия България и Унгария могат да си партнират за гарантиране на енергийната сигурност в Централна и Източна Европа, заяви още президентът Радев.

Румен Радев и Виктор Орбан обсъдиха рисковете пред сигурността и негативните последици върху Европа в социално и икономическо отношение от войната между Русия и Украйна. Двамата подчертаха необходимостта от ефективни дипломатически усилия за преустановяване на военните действия и търсене на мирно решение на основата на международното право.

По време на срещата беше обсъдено и  предстоящото унгарско председателство на Съвета на ЕС в периода юли-декември 2024 г. Румен Радев и Виктор Орбан потвърдиха и подкрепата на България и Унгария за европейската перспектива на Западните Балкани като дългосрочен фактор за сигурността и просперитета на Европа. Румен Радев посочи, че за да бъде устойчиво, разширяването на ЕС следва да се базира на ясни принципи и критерии, като основен аспект е добросъседството и спазването на основните права на човека.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK

//