Недеклариранани 1 313 000 лв. откриха митничари на МП Капитан Андреево

Снимки: АМ

Средствата са открити при три проверки на два автобуса и един товарен автомобил, излизащи от страната

Митническите служители откриха недекларирана валута с левова равностойност 1 313 835 лева при три проверки на два автобуса и един товарен автомобил, излизащи от страната.

При единия случай автобус с румънска регистрация пристига на МП Капитан Андреево на 25.09.2022 г. В превозното средство, управлявано от румънски гражданин, пътували 19 пътници и двама шофьори от Румъния през България за Турция. По метода „анализ на риска“ автобусът е селектиран за щателна митническа проверка, включително с рентген. При последвалия физически контрол митническите служители намират пет полиетиленови плика, укрити във фабрична кухина под последния ред седалки.

В два от пликовете са открити еврови банкноти, а в три плика – британски лири. Общото количество на недекларираните пари е 201 000 евро и 70 000 британски лири с обща левова равностойност 548 344 лева.

Няколко дни преди това, на 22.09.2022 г., при проверка на друг автобус с турска регистрация, пътуващ от Румъния за Турция са открити недекларирани 120 000 евро с левова равностойност 234 699. Банкнотите са били укрити в пакет, поставен на пода в зоната между шофьорската седалка и прозореца на водача. 

Третият случай на открита недекларирана валута е от 23.09.2022 г. Товарен автомобил, пътуващ от Белгия през България за Турция е селектиран за щателна митническа проверка, при която в шофьорската кабина, под акумулаторите и до резервоара са открити пачки с еврови банкноти с различен номинал. Общото количество на откритата валута е 271 390 евро с левова равностойност 530 792 лева.

По случаите са образувани бързи производства от разследващи митнически инспектори под надзора на Районна прокуратура Хасково-териториално отделение – Свиленград. Водачите на трите превозни средства - един румънски и двама турски граждани, са привлечени като обвиняеми.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n