Випуск 2024 на Американския университет в България се дипломира

Снимки: Община Благоевград

Кметът Байкушев: Сигурен съм, че в този момент даваме на света нови лидери

Тази година АУБ дипломира 196 бакалаври и 23 магистри, които получиха американска и българска диплома. Отличник на випуска е Дени Мастори от Албания с максимален успех 4.00 (по четирибалната система), следван от Филип Чергански и Франциска Кутевска от България с успех 3.97. Бригита Андонова, студентският оратор тази година, поздрави състудентите си и им пожела да продължават да израстват и след университета. 

Най-много студенти завършиха със специалност „Бизнес администрация“, следвана от „Журналистика и масови комуникации”, като 40% завършват с две специалности благодарение на уникалната за региона образователна система liberal arts. Отличниците на магистърската програма за ръководни кадри (EMBA) са Илиян Стоянов и Свилена Вълчева. 

Първата в историята на университета церемония на закрито, поради метеорологичните условия, бе открита от президента на АУБ, д-р Марги Енсайн, с пожелание към завършващите да оставят своя отпечатък в света. “Днес вие се присъединявате към общността на възпитаниците на АУБ, които са брилянтни и креативни, иновативни и трансформиращи лидери, работещи за решаването на много от тези глобални предизвикателства. Изобщо не се съмнявам, че можете и ще следвате техните забележителни стъпки.”  

Почетен оратор на събитието бе Нанси Шилър, президент на Фондация „Америка за България“, която също така получи титлата “Доктор Хонорис Кауза” по време на церемонията. Като лидер на фондацията, тя е силно ангажирана с образованието и развитието на България. А през годините фондацията е инвестирала над 1 милиард долара в проекти, подкрепящи демокрацията, образованието, свободните пазари и гражданското общество в България.  

“Чрез вашия опит в университета сте научили стойността на силната общност. Да си заобиколен от хора, които те повдигат и се грижат за теб и твоето благополучие - това е същността и магията на общността на АУБ.” 

Настоятелството на АУБ връчи и вече традиционната Награда за почетни настоятели на княгиня Мария Луиза на професор Георги Фотев, бивш министър на образованието. Той е изиграл ключова роля при основаването на университета през 1991 година. Професор Фотев е дългогодишен приятел и съмишленик на университета, като е служил в Настоятелството на АУБ общо 10 години. 

Наградата на Н.Ц.В Княгиня Мария-Луиза Българска за гражданско лидерство и промяна бе връчена на Христо Грозев, представител на първия випуск на АУБ (‘95) и основател на университетското радио АУРА, той е световноизвестен разследващ журналист, той е изпълнителен директор и председател на борда на изданието Bellingcat. 

Специална награда бе връчена и на Йордан Карабинов, випуск 1997, за неговата всеотдайна служба като президент на Асоциацията на възпитаниците на АУБ и член на Настоятелството от 2017 до 2024 г. Неговото лидерство е катализирало значителен напредък в ангажираността на асоциацията с възпитаниците на университета и настоящи студенти. 

По традиция студентите приветстваха и благодариха на своите родители и близки с бурни аплодисменти.

„Някои от Вас може би знаят, че съм преподавал в АУБ през 2017-2018 г. Всъщност тези 2 години промениха живота ми. Днес искам да Ви благодаря за това, че Благоевград бе Ваш дом последните няколко години. Нямам съмнение във Вашите бъдещи лични постижения, но каквото и да правите, инвестирайте всичките си усилия, талант, енергия и свободно време в успеха на Вашите общности.

Сигурен съм, че в този момент даваме на света нови лидери. На добър час и Бог да Ви благослови!“, каза в приветственото си слово от трибуната кметът на Благоевград Методи Байкушев.

На финала абсолвентите от Випуск 2024 хвърлиха шапките си високо във въздуха.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK

//