„Автомобилна администрация“ ще проверява и колесните трактори

Снимка: Infomreja.bg

Това предвижда проект на промени в Закона за движението по пътищата

Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ ще има правомощия да извършва контролни проверки на пътя на колесните трактори, които се движат по пътищата. Това предвижда проект на промени в Закона за движението по пътищата, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

С приемането на законопроекта се въвеждат изискванията на Делегирана директива (ЕС) 2021/1716 и се гарантира, че превозните средства, тип колесни трактори, когато се движат по пътищата, отворени за обществено ползване, не представляват опасност за движението и за чистотата на околната среда.

Министерският съвет одобри и промени в Закон за изменение и допълнение на Закона за автомобилните превози. Правната уредба осигурява изпълнението на изискванията на Директива (ЕС) 2022/738 на Европейския парламент и на Съвета от 6 април 2022 година относно използване на превозни средства, наети без шофьори, за автомобилен превоз.

С предложените промени в закона се разрешава на предприятия за автомобилни превози на товари да използват наети превозни средства във всяка държава членка на ЕС, при условие че са регистрирани и пуснати в движение в съответствие със нормативни изисквания на съответната държава.

Проектът има за цел да подпомогне на дейността на превозвачите при временни пикове или повреди с моторните превозни средства.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK