Гърция гласува за парламент

Снимка: БТА

Хората искат повече ред и по-ниска безработица

В днешния решаващ ден за управлението на Гърция през следващите години граждани от цялата страна се запътиха към избирателните секции. Хората с надежда или с предварително разочарование един след друг посещават училищата, всички в очакване на предстоящите довечера резултати, съобщава БТА.

На въпроса защо и за какво гласува 84-годишна гъркиня отговори, че гласуването е едно от задълженията ѝ и е от малкото дейности, в които може да вземе участие, и го прави с цялото си сърце. Тя каза, че се надява на ред и спокойствие и сравни държавата с дома, в който трябва да има отговорен глава на семейството, за да може да продължава напред. Жената изрази и надежда да не се стига до втори избори.

Друга възрастна дама направо заяви, че гласува за ПАСОК, а не за Нова демокрация.

"Винаги съм била за ПАСОК на Андреас Папандреу. Сега вече го няма, но гласувам за същата партия, защото ми е най-присърце. Не че е лош Мицотакис, той е сериозен човек, добър, но идеологиите ни се различават", поясни жената.

На излизане от училището, в което гласува, гръцки гражданин изрази мнението, че който и да спечели, едва ли ще успее да сформира правителство.

"Малко вероятно е. И смятам, че (политиците) не разполагат с много собствена власт. Други определят съдбите ни", каза той и добави, че "със сигурност ще има и втори избори заради избирателния закон".

18-годишен ученик от Атина гласува за първи път на тези парламентарни избори. Той смята, че поколението му е достатъчно активно политически, макар че има и младежи, които не гласуват.

„Мен лично ме засяга много въпросът за образованието, защото съм ученик, интересува ме и минималната работна заплата, безработицата – това са въпроси, които трябва да реши което и правителство да дойде на власт, както чухме и на дебата на лидерите. Не знам дали ще има и втори избори и какво ще стане. Със сигурност първите до голяма степен ще определят какво ще стане на вторите, когато ще видим коя партия ще излезе начело, какво правителство ще състави, дали ще има абсолютно мнозинство.“

23-годишен студент в Атина също сподели, че разчита нивото на безработица да продължи да намалява, а производителността на труда да се увеличи. Той каза, че иска по-стабилно правителство, което да поеме отговорността и да се заеме с проблемите в страната, както и равенство на гражданите. За последното упавляващо правителство той заяви, че макар безработицата малко да е спаднала, има и много негативи, като например "некоректното справяне с пандемията и недовършената линия 4 на метрото, която всяка година обслужва над 200 хиляди съграждани от Източна Атина".

"Според мен ще има повторни избори поради липса на информираност от отговорните лица към гражданите. Хората не знаят за кого да гласуват. Всеки казва и обещава, но в действителност не реализира. Има много неяснота в политиката", каза той и коментира, че "колкото повече хора гласуват, толкова по-добре за всички".

 

КОМЕНТАРИ