Вътрешните министри от ЕС ще обсъдят пълноправното приемане на България и Румъния в Шенген

Снимка: БНР, архив

Към момента Австрия блокира единодушното решение, което трябва да бъде взето от Съвета

На първо място в дневния ред на днешната среща в Люксембург на министрите на вътрешните работи на страните от Европейския съюз ще бъде изпълнението на пакта за миграцията и убежището в ЕС и разширяването на Шенгенското пространство с включването на България и Румъния, предаде австрийската новинарска агенция АПА.

"Трябва да преценим как функционира Шенген по въздух. След това може да бъдат обсъдени следващите стъпки", подчерта позицията на страната си преди заседанието на Съвета на ЕС австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер.

Според дипломати от ЕС представителите на Румъния и България вероятно отново ще поискат пълно приемане в Шенгенското пространство. Към момента Австрия блокира единодушното решение, което трябва да бъде взето от Съвета.

Новоизбраното дясно правителство на Нидерландия все още не е споменавало за евентуално вето.

В края на март България и Румъния влязоха в Шенгенското пространство с въздушните и морските си граници - "Air Schengen").

"Имаме повече проверки по шенгенските [граници] от когато и да било преди", подчерта Карнер. Той даде за пример Европейското първенство по футбол и Олимпийските игри, заради които Германия и Франция засилват контрола по границите си.

"Австрия иска това, което всички ние искаме: по-силно Шенгенско пространство и контрол по външните граници - за това работим", заяви Анели Верлинден, министър на вътрешните работи и институционалните реформи на Белгия и настоящ представител на председателството на Съвета. "Нуждаем се от напълно функциониращо Шенгенско пространство, но разбира се, при гарантирана сигурност на нашите граждани.", допълни тя.

Европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон подчерта, че Румъния и България са "членове на Шенген". "Остава да бъде премахнат контролът по вътрешните граници, което се очаква да се случи през тази година", каза уверено тя. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK

//