34 партии и коалиции се регистрираха в ЦИК за изборите на 9 юни

Снимка: Infomreja.bg

От днес Централната избирателна комисия приема документи за регистрация на инициативни комитети

Кандидатските листи за предсрочните парламентарни избори у нас се подават в районните избирателни комисии.

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие в предсрочния парламентарен вот и евроизборите, които ще се проведат 2 в 1 на 9 юни, съобщиха от Централната избирателна комисия.

Всички подали документи формации първоначално се регистрират в ЦИК в условията на така наречената "неприключила проверка". Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО) към Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) ще провери предоставените от политическите формации списъци с подписи в срок до 27 април. При установяване на нарушения ЦИК решава дали да заличи конкретната партия или коалиция.

От днес Централната избирателна комисия приема документи за регистрация на инициативни комитети за издигане на независими кандидати за евродепутати. Един инициативен комитет вече е подал предсрочно документите си.

Започва и регистрацията на листите на партиите и коалициите с кандидати за членове на Евопейския парламент.

Срокът за регистрация на кандидатските листи за двата вота е до 17:00 ч. на 7 май.

В понеделник ще станат ясни предварителните избирателни списъци и всеки ще може да провери къде и дали може да гласува за изборите две в едно. Това обяви в "Денят започва" председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

Партиите и коалициите ще бъдат с еднакви номера в бюлетините и за Европейски парламент, и за народни представители.

"Има два избирателни списъка, което означава, че избирателят ще има информацията дали е включен в двата или само в единия например, ако няма избирателно право да гласува за ЕП. Той трябва да каже как желае да гласува, дали да гласува с хартиена бюлетина или с машина. И тогава даа му бъде предоставена възможност да гласува съобразно неговия избор. Също така трябва да гласува веднъж влизайки в изборното помещение, тъй като сме получавали въпроси мога ли сутринта да гласувам за едното, следобяд се сещам, че искам и за другия избор. Аз смятам, че такива експерименти не бива да си правим", каза Камелия Нейкова - председател на ЦИК.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK

//