Големият въпрос в тениса: Ще накажат ли Джокович заради отказан допинг тест?

Снимка: БГНЕС

Тенисистът съзря конспиративни намерения зад действията на антидопинговата агенция

Новак Джокович се замеси в поредния си огромен скандал, а този път той е свързан с нарушаването на допинг правилата.

Всичко това се е случило прези четвъртфиналния сблъсък от Купа "Дейвис" между Сърбия и Великобритания, когато Ноле категорично е отказал да даде кръвна проба преди мача си, а се е подложил на тест едва час след срещата, съобщава dir.bg.

Самият Джокович не скри действията си, нервно обясни, че е недопустимо да му бъде правен тест преди мач и съзря умишлени и конспиративни намерения зад действията на антидопинговата агенция.

Със сигурност за нито един атлет не е приятно да бъде тестван 90 минути преди мач, но пък в антидопинговите правила, които всички професионални атлети спазват, е ясно записано, че ченгетата имат правото на изненадващи проверки във всеки един момент от денонощието.

В такъв случай ,независимо дали на Джокович му е било приятно или не, той е трябвало да спази искането на допинг ченгетата и да даде тест.

Действията му пораждат огромен скандал в тениса, защото само в последните месеци двама бивши играчи от топ 50 получиха наказания заради пропусната допиг проверка поради даване на грешно местонахождение.

Джокович не е крил местонахождението си, защото игра мач срещу Камерън Нори, но не позволи да му бъде взет кръвен тест, а някои експерти предупреждават, че има определени вещества, които е възможно да изчезнат от пробата след няколкочасово забавяне на пробата, особено след обилно изхвърляне на течности, през каквото минават тенисистите по време на мач.

Медиите във Великобритания припомниха случай отпреди 10 години, когато добрият приятел и сънародник на Дожкович - Виктор Троицки, бе наказан за една година далеч от тениса именно заради пропуснат допинг тест.

Тогава сред най-големите критици на решението бе именно Ноле, който не спираше да критикува Световната антидопингова агенция, а в някои свои интервюта той обвини УАДА, че третира Троицки като престъпник.

Няма яснота дали агенцията ще разгледа случая на Джокович, но ако това се случи, към момента "солена" глоба изглежда като най-сериозната възможна санкция, защото в евентуално разследване ще се вземе предвид фактът, че Ноле все пак е дал проба няколко часа, след като допинг ченгетата са поискали.

Разликата в случаите, в които други тенисисти бяха наказани, е, че те не бяха открити от допинг ченгетата и проби реално нямаше.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK