Зеленски за финансовата подкрепа от ЕС: Сигнал към Москва и към САЩ

Снимка: БТА

Той изрази благодарност към всяка от 27-те страни членки

Финансовата подкрепа на ЕС за Украйна е сигнал - както към Москва, така и към Съединените щати, заяви украинският президент Володимир Зеленски, малко след като 27-те страни членки гласуваха единодушно отпускането на 50 млрд. евро помощ за Украйна през следващите 4 години, съобщава БНР.

"Благодарен съм на всяка една от 27-те страни-членки. Европа демонстрира единството, от което имаме нужда. Това е ясен сигнал към Москва, че Европа ще устои и няма да бъде пречупена от разрушителните акции, сътворени в Кремъл. Решението е също ясен сигнал отвъд океана, че Европа поема ангажименти, ангажименти за сигурността. В очакване сме на американските решения", заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски в традиционното си видеобръщение.

Главнокомандващият на украинската армия Валерий Залужни обаче изрази опасения, че Киев може да е принуден да адаптира военната си стратегия поради намаляването на чуждестранната помощ. "Трябва да се борим с намаляването на военната подкрепа от страна на ключови съюзници, които се борят със собственото си политическо напрежение", казва Залужний в интервю за американски медии.

Лидерите на ЕС преодоляха дългогодишната съпротива на Унгария и договориха поредния пакет от помощи за Украйна, но подкрепата на Вашингтон все още е под въпрос поради борбите в Конгреса.

Германският канцлер Олаф Шолц изрази задоволство от първоначалните реакции на други страни членки на ЕС по повод на неговата инициатива за по-големи оръжейни доставки за Украйна. "Трябва да стигнем сравнително рано тази година до заключението, че двустранната подкрепа за отбраната на Украйна също ще бъде засилена", каза германският канцлер. Германия е най-големият след Съединените щати доставчик на оръжие за Украйна, като през тази година в германския федерален бюджет са предвидени над 7 млрд. евро за оръжия за Киев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK