Обединеното кралство увеличава подкрепата си за Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сунак е на посещение в Киев

Британският премиер Риши Сунак пътува до Киев в петък (12 януари), за да обяви увеличение на военното финансиране, което да помогне на Украйна да купи нови военни дронове, включително дронове за наблюдение, удари от голямо разстояние и морски дронове, съобщава dnevnik.bg.

Лондон е един от най-верните поддръжници на Киев след инвазията на Русия и Сунак каза, че Великобритания ще увеличи подкрепата си през следващата финансова година с 200 милиона паунда спрямо предходните две години до 2.5 милиарда паунда (3.19 милиарда долара).

Великобритания заяви, че ще осигури повече дронове за Украйна от всяка друга нация, като повечето от тях се очаква да бъдат произведени във Великобритания.

"Министерството на отбраната ще работи с международни партньори за значително увеличаване на броя на безпилотните самолети, предоставени за отбраната на Украйна", казва се в изявлението на правителството.

Двете страни ще подпишат исторически меморандум за сътрудничество в областта на сигурността, следвайки споразумението на Групата от седем нации за предоставяне на Украйна на двустранни гаранции за сигурност.

С него ще се "формализират редица форми на подкрепа, която Обединеното кралство е оказвало и ще продължи да предоставя за сигурността на Украйна, включително споделяне на разузнавателна информация, киберсигурност, медицинско и военно обучение и индустриално сътрудничество в областта на отбраната".

Цялото финансиране се покрива от резерва на Министерството на финансите и няма да идва от основния бюджет на Министерството на отбраната, информира британското правителство в публикувания в сайта му график на военната помощ на Обединеното кралство за Украйна (от февруари 2022 г. до днес).

В Обединеното кралство се провежда програма за обучение (Operation Interflex), подкрепяна от няколко съюзници. Нейната първоначална цел - обучението на 30 хил. нови и съществуващи украински служители до края на 2023 г. - беше постигната през ноември. Обучението беше разширено в началото на 2023 г., за да включи украински пилоти на бързи реактивни самолети и морски пехотинци. До средата на 2024 г. трябва да бъдат обучени още 10 хил. служители.

Заявявайки, че в продължение на две години Украйна се бори за принципите на свободата и демокрацията, Сунак отправи посланието, че Обединеното кралство също няма да се поколебае (да се бори за същото) и ще застане до Украйна "в най-мрачните ѝ времена и в по-добрите времена, които идват".

Към днешна дата Обединеното кралство е обещало над 9.3 милиарда паунда като цялостна подкрепа за Украйна, от които 4.6 милиарда са за военна помощ през финансовите години 2022/2023 и 2023/2024. Правителството все още не е отпуснало финансиране за 2024/2025 г., въпреки че министър-председателят потвърди на 29 декември 2023 г. "намерението на правителството да продължи да подкрепя Украйна през 2024 г.".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK