Агитки скандираха „Македония е българска“ при откриването на Македонския клуб в Благоевград

Снимка: Infomreja.bg

Племенникът на Никола Вапцаров показа полицейския въпросник, където Вапцаров се определя като българин

Македонският културен клуб, чието откриване от няколко дни се превърна в най-горещата тема не само у нас, но и в западната ни съседка, отвори официално врати днес по обяд в Благоевград. Той се намира в частно помещение в новопостроена сграда на ул. „Димитър Димов“ и носи името на поета Никола Вапцаров, което именно предизвика масови коментари и брожения от българска страна и бе определено като провокация.

Часове преди официалното откриване целият район бе блокиран от десетки полицаи и жандармеристи. По-рано се появи и евродепутатът от ВМРО – Ангел Джамбазки, който подреди изложба на тротоара срещу Клуба, която да запознае гостите с историята на македонските българи. След това Джамбазки се отправи към паметника на Гоце Делчев, където ВМРО проведоха мащабен протест срещу създаването на македонския клуб в града.

Сред официалните лица бяха генералният секретар на президента Стево Пендаровски – Миле Бошняковски, лидерът на най-голямата опозиционна партия в РСМ – ВМРО-ДПМНЕ - Христиан Мицкоски, както и лидерът на левицата – Димитър Апасиев.  

Български патриотични песни звучаха по време на цялото събитие. Благоевградчанин, който бе изнесъл огромна колона на тротоара срещу Клуба, при появата на Мицкоски се провикна „предател“ и „родоотстъпник“. Представители на Клуба се опитаха да спрат колоната, което наложи униформени служители да застанат пред нея и да я пазят.

Специално за откриването на клуба дойде и племенникът на Никола Вапцаров – арх. Никола Вапцаров, който показа на македонски журналисти полицейския въпросник, когато Вапцаров е бил арестуван. В него той се определя като българин, с майка българка и баща българин.

Вапцаров поднесе книгата с документа и на Мицкоски, но отговорът на лидера на ВМРО-ДПМНЕ беше: “Вие си четете вашата история, ние ще си четем нашата“.

„Тук сме, за да подкрепим този клуб и македонците в България и да заявим ясно, че ние сме македонци, които говорят македонски език и идват от Македония и трябва да се почита нашето право на самоопределяне, което е неприкосновено“, подчерта Мицкоски.

След официалната церемония и освещаване всички се отправиха към паметника на Димитър Благоев, също обявен от представители на Клуба като македонец, където поднесоха цветя. Агитка ги изпрати с възгласи „предатели“ и „Македония е българска“.

Македонската делегация обаче бе спряна пред паметника на Гоце Делчев на площад „Македония“, който бе окупиран от десетки привърженици на ВМРО, начело с Ангел Джамбазки и Юлиан Ангелов.

Те скандираха „Българи и македонци сме един народ“, „Българи юнаци“, „И преди, и сега Македония е българска“, “Героите не умират“, „Мизия, Тракия Македония“...

Днес в Благоевград, макар и неофициално, бе и министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев, който наблюдаваше шествието на македонците от заведение в центъра на града, в компанията на областния управител Николай Шушков и кмета на Благоевград - Илко Стоянов.

Преди дни от Община Благоевград обявиха по повод откриването на клуба, че става въпрос за провеждане на частно събитие в частно помещение.

Кметът Илко Стоянов излезе с позиция, в която се казва:

1. В Oбщина Благоевград няма заявено намерение по действащото законодателство, в което да се иска изграждане на нова или преотреждане на вече съществуваща сграда с предназначение „Mакедонски културен клуб“.

2. Няма постъпило заявление за именуване или преименуване на каквато и да е сграда или отделен обект на името на Никола Вапцаров.

3. Няма постъпило искане, свързано с дейността на такъв клуб, по който и да е от нормативните актове, свързани с правомощията на кмета на общината.

4. Кметът на общината нито е забранявал, нито е разрешавал провеждането на каквото и да е частно събитие, свързано с „Mакедонски културен клуб“.

5. В Oбщина Благоевград е постъпила единствено покана, отправена към кмета за посещение на частно събитие, на което той няма да присъства!

„Предвид изложеното е видно, че в конкретния случай става въпрос за провеждане на частно събитие в частно помещение, независимо от това как е озаглавено от инициаторите му.

Община Благоевград има традиционно добре изградени взаимоотношения с общини на територията на Република Северна Македония, като продължава и към настоящия момент да надгражда това партньорство в дух на коректност и разбирателство.

Хората от двете страни на границите също са в много добри взаимоотношения помежду им.

Благоевград винаги е имал дух на гостоприемство и е бил център на различни култури, без да има противопоставяне помежду им.

Всички граждани на Република Северна Македония са добре дошли в Благоевград, стига да не превръщат града ни в поле на противопоставяне, на омраза и на политическа изява!“, гласи още становището на градоначалника.

По предложение на общинските съветници от ГЕРБ, в местния парламент в Благоевград бе приета декларация, която определя разполагането на клуба в града като „антибългарска провокация“.

„За нас е неоспорим исторически факт, че македонската нация е създадена изкуствено от Коминтерна през 1934 г., че единствената причина за съществуването ѝ е да обслужи интересите на болшевишката партия и Съветския съюз и за целите на чужда държава. За нас като българи и жители на Пиринска Македония е изключително голяма обида и провокация, на велик български поет да се натрапва чуждо национално самосъзнание! Създаването на подобен център е груба провокация и демонстрация от страна на нелегитимни за нашето право организации. Считаме, че всички действия за създаването на организация, в която група хора се самоопределят като „малцинство“ в рамките на националната ни държава са грубо погазване на Конституцията и законите в Р България. Считаме, че ако има български граждани, които се чувстват „угнетени“ и с нарушени етнически права, е необходимо да се обърнат към правораздавателните органи и да потърсят правна закрила, както според Българското, и според Европейското законодателство! Считаме, че с подобни провокативни действия се нарушава Договорът за добросъседство и погазва всички усилия за подобряване на отношенията между България и РСМ“, се посочва в декларацията.

В отговор от Клуба изпратиха писмо до Общинския съвет със следния текст: „Ние сме ваши избиратели, но Вие (Радослав Тасков – б. ред.), г-н Кирил Илиев (докладчик на декларацията в ОбС – б. ред.) и Вашите колеги ни накърнихте. Ние по съвест се самоопределяме като македонци. Колкото до Вапцаров, е важно да се познава животът, смъртта и творчеството му. А що се отнася до Договора за добросъседство – ние не виждаме връзка. Жалко за обществото, че не познава истината…“

Преди дни на редовната си пресконференция председателят на Общинския съвет Радослав Тасков обяви, че създаването на клуба създава напрежение.

„ОбС иска да се спрат всякакви опити за напрежение. Подкрепяме предложението за създаване на клуб, в който да има културен обмен между двете държави, но ще предприемем нужните действия, ако клубът работи срещу добросъседските отношения“, предупреди Тасков.

Той посочи, че името на клуба показва оценката към великия ни поет и признателност към българската история.

Македонският клуб в Благоевград е от организация, която е неконституционна и не е регистрирана по законите в България. Това заяви премиерът Гълъб Донев, цитиран от БНТ.

По негови думи финансирането на този клуб е от организация в Канада, която има доста съмнителни антиевропейски, антиамерикански, антисемитски послания и работи в тази насока.

"Ние трябва да гарантираме и сигурността на участниците в това събитие както на гостите от РСМ, така и на българските участници, които ще присъстват на това събитие. Ще следим този клуб да не проповядва и да не застъпва идеи, които противоречат на законите в България", увери Донев.

Той посочи, че пътят, по който трябва да се върви, е междуинституционалният и да се търсят пътищата и спогодбите, които позволяват по-добро и по-голямо междукултурно, образователно, в туризма и други сфери между двете държави, "за да дадем възможност на хората от двете страни на границата да се чувстват свободни, спокойни и техните права да бъдат еднакво гарантирани както в България, така и в РСМ".

От Министерството на външните работи обявиха, че семейството на Никола Вапцаров е възмутено от използването на името на поета в подобни провокации.

Заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев подчерта:

"Несъмнено  прави впечатление интересът на медиите в съседната държава към това частно събитие, насърчаваме ги да обърнат внимание на реакцията на семейството на Никола Вапцаров, което е възмутено от използването името на поета в подобни провокации. Не е дало разрешение за това и нееднократно подчертава българското самоопределение на поета".

Според Коджабашев Министерството на външните работи няма практика да коментира "действия, осъществявани от български граждани на българска територия, които имат строго частен характер".

Интересите на България са засегнати доколкото едно подобно събитие бива насърчавано, поощрявано и подкрепяно от двете основни опозиционни партии в Скопие, които водят политика срещу европейската интеграция на Република Северна Македония, заяви още заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев. 

Председателят на ПП АБВ Румен Петков, проф. Любомир Халачев и евродепутатът от групата на социалистите и демократите Петър Витанов се срещнаха с Мая Вапцарова, племенницата на именития поет.

Фокус на разговора бе намерението македонският културен клуб в Благоевград да бъде именуван на поета антифашист Никола Вапцаров и въпросът за опазването на националните ни светини и националното ни достойнство.

Обща е позицията, че подобен акт само би бил провокация от страна на РС Македония и намерението да се направи внушение за принадлежност на поета към южната ни съседка е поредният опит за манипулация на историческите събития.

Преди по-малко от седмица парламентът на РСМ прие решение за промени в Закона за сдруженията и фондациите, с който на практика се забранява използването на имената на български исторически личности за именуване на нашите културни центрове в съседната страна.

С акта за това наименуване на македонския културен клуб в Благоевград обаче по недвусмислен начин се изразяват претенции за „македонизация“ на великия български поет-антифашист Никола Вапцаров, посочи председателят на АБВ.

По време на срещата бе изразена общата позиция, че българската памет на големия ни поет Вапцаров трябва да бъде запазена, но се нуждаем от диалог между двете правителства, който да урегулира тези процеси, а европейски фактори с грубата си и неаргументирана намеса само може да попречат на един взаимнополезен диалог.

Междувременно съпредседателят на ВМРО и български представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки постави на вниманието на министър-председателя на Република България и Министерски съвет редица въпроси, свързани с предстоящото откриване на Македонски културен клуб „Никола Вапцаров“ в Благоевград.

Той настоява за отговори на въпросите дали в организацията на клуба има лица, свързани със сепаратистките организации ОМО „Илинден“ и ОМО „Илинден“ – Пирин, има ли налице подадена информация и искане от официалните власти на Северна Македония за откриване на културен клуб в Благоевград и как ще бъде администриран той.

Ангел Джамбазки припомня, че министър-председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски заяви, че клубът в Благоевград ще представлява културно-информационен център като този в град София, а документите ще бъдат изпратени до българското правителство.

Според различни информации обаче помещението, в което ще се помещава, е наето от лице, свързано със закритото с решение на Окръжния съд в Благоевград „Сдружение за защита на основни индивидуални човешки права“. То беше заличено, защото част от формулираните в устава му цели, противоречат на българската конституция.

„Недопустимо е в сърцето на Пиринска Македония да бъде открит клуб, който да сее сепаратизъм и антибългарски тези. Против се обяви и Общинският съвет на община Благоевград, който прие декларация по темата“, пише още съпредседателят на ВМРО в нарочно писмо до министър-председателя Гълъб Донев.

След заявката от министър-председателя на Република Северна Македония, че документите относно откриването на Македонския културен клуб ще бъдат изпратени до правителството на Република България, съпредседателят на ВМРО настоява за своевременни отговори от Министерски съвет.

Документацията за откриване на културен център в Благоевград се подготвя и искането за това ще бъде изпратено до българското правителство, каза премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, уточнявайки, че самият той няма да присъства на откриването на центъра, защото в неделя, за когато е предвидено то, ще бъде в Скопие.

„Знаете, че имаме македонски културен център в София и, както казахме, ще открием македонски културен център в Благоевград. Смятам, че отварянето на културни центрове е начин да се сближим и като държави, и като институции, и като граждани, и всички, които имат възможност, особено гражданите на Благоевград и пограничните райони, трябва да посещават такива събития, защото смятам, че това сплотява гражданите“, каза Ковачевски, цитиран от БТА.

Откриването на Клуба бе коментирано и от външния министър на РСМ – Буяр Османи:

"Очевидно е, че такива декларации са против усилията на двете правителства за изграждане на доверие между народите на двете държави и против духа на Договора за приятелство и добросъседство, чиято основна цел е точно тази - да изгражда приятелство и взаимно уважение", се казва в съобщението на МВнР на Република Северна Македония.

„След позицията на македонското МВнР съм по-спокоен, защото оттам заявиха, че Министерството ще се ангажира с дейността на клуба“, коментира от своя страна и председателят на Общинския съвет в Благоевград, Радослав Тасков.

Откриването на македонския клуб "Никола Вапцаров" в Благоевград е отлична възможност върхът на държавата да се обедини. Това заяви лидерът на опозиционната северномакедонска партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски в интервю за портала A1 ON.

Мицкоски подчерта, че клубът в Благоевград носи името на историческа личност, която обединява всичко, за разлика от имената на български културни центрове, които са кръстени на доказани сътрудници на българския фашизъм.

"България не може да приеме това като провокация, защото ние не откриваме македонски културен център, който носи името на доказан фашистки колаборационист. Македонският народ е антифашистки и по този начин е създал своята държава на основата на борбата срещу фашизма. Тези две неща не могат да се комбинират едно с друго", каза Мицкоски.

Според него не македонците отричат идентичността на българите, но България отрича македонската и тук има съществена разлика.

"Ако отричаме идентичността на българите и казваме, че са македонци, тогава може би ще има някакъв знак за равенство. Но ние просто отиваме да подкрепим нашите хора, подаваме им ръка и им казваме, че не сте сами хора, ние сме заедно с вас, без никакви опити за намеса във вътрешните работи на източната ни съседка. Нека просто уважаваме нашите и така уважаваме и чуждите", заяви Мицкоски.

Той бе категоричен, че при сегашните обстоятелства и условия ВМРО-ДПМНЕ няма да гласува за промени в Конституцията.

И президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, и министърът на външните работи Буяр Османи обявиха, че няма да присъстват лично на откриването на клуба. 

Един от основните двигатели на Македонския клуб - Атанас Мазнев, заяви, че Клубът ще помага за прокарването на мостове между двете държави.

„Даваме живот на македонската култура и прокарваме мост за ново културно пространство между двете държави, както и се борим за признаването на македонците като малцинство. В Благоевград битува все още комунистическото мислене, ние не бяхме съгласни да променяме националността си, наложена ни от БКП. Презрително е отношението на българската общественост, която се опитва да наложи, че членовете на клуба са македонисти. В Благоевград има хора, които се чувстват македонци“, допълни Мазнев. Пред ИНФОМРЕЖА той призна за връзка на Клуба с ОМО „Илинден“: „Ние сме членове на ОМО „Илинден“ и идеите на организацията, и тези на Клуба съвпадат. Само че ние тръгваме по нов път и искаме да сме разбрани. ОМО „Илинден“ е натоварено с много негативни представи сред българското общество. Това е необективно. Ние се борим за правата на човека“.

Междувременно стана ясно, че Република Северна Македония (РСМ) ще изпрати официално искане за отваряне на официален македонски културен център в Благоевград, съобщи премиерът на страната Димитър Ковачевски след церемонията по поставяне на началото на изграждането на жп отсечката Куманово - Крива Паланка.

Той призова да се търси сближаване между двете страни и да не се използва реторика в обратната посока. По думите му обаче хората от РСМ, които желаят да присъстват на откриването на този клуб, могат да го направят.

 

Никола Вапцаров, снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Миле Бошняковски, снимка: Infomreja.bg
Християн Мицкоски, снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK

//