Турция зове пред Г-20 за спешно спиране на "диващината" в Газа

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Анкара твърди, че Съветът за сигурност на ООН трябва да бъде реформиран

Турция призова международната общност да поеме по-активна роля за спешно прекратяване на огъня в Газа и постигане на решение на конфликта с две държави, съобщава "Ройтерс".

Турският външен министър Хакан Фидан отправи апела си по време на разговорите на срещата на Г-20 в Бразилия.

Турция остро критикува Израел за атаките му срещу Газа и подкрепи мерките страната да бъде съдена за геноцид в Световния съд. Анкара многократно е призовавала за прекратяване на огъня в анклава.

За разлика от своите западни съюзници и някои страни от Персийския залив, Турция, която е член на НАТО, не счита за терористична организация палестинската въоръжена групировка "Хамас", която управлява Газа и на 7 октомври извърши нападение срещу Израел, предизвикало израелската кампания.

Фидан заяви на среща на министрите на външните работи на Г-20 в Рио де Жанейро, че "диващината" в Газа трябва да бъде спряна, и обсъди стъпки за постигане на спешно прекратяване на огъня и получаване на повече помощ в анклава по време на разговори с партньори от Съединените щати, Германия и Египет.

"Бяха обсъдени стъпки, които могат да бъдат предприети за постигане на пълно прекратяване на огъня възможно най-скоро", по време на разговорите между Фидан и държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, разкри източник, запознат с въпроса. Той добави, че Фидан е обсъдил и "конкретни стъпки" за спиране на боевете с германския външен министър Аналена Бербок.

"Фактът, че решението за прекратяване на огъня не излезе отново от Съвета за сигурност на ООН, показа, че реформата е задължителна", подчерта той на сесия на срещата на Г-20, имайки предвид третото вето на САЩ върху призива за прекратяване на огъня в 15-членния орган.

Анкара твърди, Съветът за сигурност на ООН трябва да бъде реформиран, така че да бъде по-приобщаващ и представителен за света.

"Позицията, заявена от бразилския президент Луис Инасио Лула да Силва, е възхитителна", отбеляза Фидан по повод думите на Лула, който оприличи войната в Газа на нацисткия геноцид по време на Втората световна война - сравнение, което предизвика дипломатически скандал. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK