Гръцкият премиер отправи нови предупреждения към Скопие

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Ако не спазва договорите, европейският му път ще бъде затворен"

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис през последните дни отправи нови послания към Северна Македония, в които категорично предупреждава, че европейският път на страната ще бъде затворен, ако не се придържа стриктно към Преспанския договор от 2018 г. и конкретно към договореното в него наименование на страната.

Както съобщава „Прото тема“, по време на посещение в град Флорина, разположен в гръцката област Западна Македония, вчера Мицотакис е казал, че е „доста недоволен от това, че северните ни съседи избраха в тази ситуация да върнат времето назад и да поставят под съмнение наименованието на страната си, което е договорено чрез един междудържавен договор“.

„Затова искам от тук, на няколко километра от границата ни, да изпратя едно послание в Скопие и на новото им ръководство: в случай, че упорстват да оспорват ядрото на споразумението по отношение на името на страната и я наричат така, както искат да я наричат, тогава трябва да знаят, че европейският им път ще остане затворен. И това го казвам без радост. А съседите ни искат да имаме добри отношения, гражданите на Северна Македония не искат нито напрежение, нито национализми. Пожелавам и се надявам да се вразумят и да се върнат на пътя“, заяви гръцкият премиер.

Подобно послание той отправи и тази сутрин в интервю за телевизия Open. „Преспанският договор трябва да се спазва. Името на страната е „Северна Македония“ и тези, които продължават да я наричат „Република Македония“, ще ни видят срещу себе си. Нашите приятели от Северна Македония трябва да разберат, че предизборният период свърши и трябва да започнат да се държат сериозно и да спазят един договор, щом искат да останат на европейския път“, заяви Мицотакис.

Той припомни, че на употребата на името „Македония“ от страна на новоизбраната президентка Гордана Силяновска вече реагира председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. „Гърция не е изолирана, но в Скопие са“, каза гръцкият премиер и допълни: „Въпросите, които се отнасят до наименованието на Скопие, не подлежат на промяна. Това, което трябва да направим, е да им обясним, че тази тяхна политика ще ги доведе до международна изолация, а те не искат това. Ние не сме наивни и знаем как да се справяме с тяснопартийни игрички“.

Мицотакис отново заяви, че Гърция няма да ратифицира трите меморандума в различни области, сред които икономиката, които са предвидени в Преспанския договор, докато политиката на новата власт в Скопие не се промени. Той отправи критика към гръцката опозиция, че ги внася в парламента в такъв момент, и каза: „Виждахме, че ВМРО (ДПМНЕ) идва на власт с един националистически, краен дискурс с връщане на всички символи, и казахме, че не желаем да пристъпим към ратификация на меморандумите, защото това ще ни лиши от едно преговорно оръжие“.

Миналата седмица лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, който е вероятният бъдещ премиер на Северна Македония, заяви, че негово човешко право е как ще нарича страната си, и призова Гърция да се обърне към международен съд, ако смята Преспанския договор за нарушен. Същевременно той призова за ратификация на протокола за икономическо сътрудничество между двете страни от гръцкия парламент. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK

//