Атина е най-приятно ухаещият европейски град

Снимка: БТА

Според проучване на британската фирма HAYPP, публикувано от сп. "Таймаут"

Гръцката столица Атина е най-приятно ухаещият европейски град според проучване на британската фирма HAYPP, публикувано от сп. "Таймаут".

Проучването изрежда 10-те европейски града с най-приятна миризма, сред които столицата на Гърция, окачествена като "тържество за сетивата", се нарежда на първо място с 8,3 от десет точки. 

Изследователите разглеждат фактори, сред които чистотата и делът на магазините за цветя, пекарните и парфюмериите, за да дадат на всеки град "оценка на миризмата".

"Представете си следното: оживени улични пазари, аромати на пресни продукти, билки и пържещи се гръцки вкусотии, които се носят из въздуха. Атина е тържество за сетивата" - така "Таймаут" описва атмосферата в гръцката столица и комбинацията от ухания, носеща се от изобилието от пекарни, цветарници и парфюмерии в града. 

Висока оценка получава и стремежът на Атина към чистота, а препоръката на списанието към туристите е: "Следващия път, когато планирате пътуване, не следвайте сърцето си - следвайте носа си". 

Париж, със своята романтична атмосфера, елегантни булеварди и носещия се аромат на багети, си осигурява втората позиция, следван плътно от Цюрих, известен с чистотата на своите улици и живописната околност.

В топ десет на списъка на най-приятно ухаещите градове попадат още Дъблин (четвърто място), Люксембург (пето място) и Никозия (шесто място). На седмо място се нарежда Копенхаген, румънската столица Букурещ е осма, а Валета и Амстердам са съответно на девета и десета позиция в класацията, съставена след щателно изследване на миризмите, носещи се във въздуха на общо 30 европейски града. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK

//