Стачка парализира обществения транспорт в Гърция за Деня на труда

Снимка: БТА

Стачниците са против решението на правителството Денят на труда да бъде преместен на 7 май

Общественият транспорт в Гърция, и особено в Атина, ще спре на 1 май, тъй като синдикати и работнически асоциации организират стачки по повод Деня на труда, 1 май, съобщи гръцкото издание „Катимерини“. 

Стачките, организирани от основните профсъюзи, са против решението на правителството Денят на труда да бъде преместен на 7 май.

Гръцкото министерство на труда обяви през февруари, че Денят на труда тази година ще се чества на 7 май, тъй като празникът на трудещите се, 1 май, тази година се пада по време на Страстната седмица, предшестваща Великден, а Велики понеделник е на 6-и май.

Синдикатите заявяват, че Денят на труда е за стачки, а не за празници, подчертавайки недоволството на трудещите се.

В Атина са планирани три митинга за утре сутринта: на площад “Синтагма” в 10:30 ч., на площад “Клафтмонос” в 11 ч.  и в Каподистрийския университет в Атина.

Работещите в железниците обявиха 24-часова стачка, което ще засегне движението на метрото, трамваите и електрическата железница. Няма да има автобуси рано сутринта. Рейсовете ще обслужват пътници от 9:00 до 21:00 часа. Корабите ще останат в пристанищата заради стачката на Общогръцката федерация на моряците, която ще започне в 00:01 ч. на 1 май и в 12:00 ч. сутринта на същия ден. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK

//