Премиерът Главчев сформира оперативен щаб заради градушките

Снимки: МС

Оперативният щаб ще бъде председателстван от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов

Помощта от държавата ще бъде получена в най-кратки срокове, увери премиерът Димитър Главчев, който беше днес в гр. Шипка във връзка с тежката ситуация там и обявеното частично бедствено положение след бурята и падналата градушка, съобщават от правителствената информационна служба.

Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане е в готовност да подкрепи финансово община Казанлък, веднага след като местната власт заяви нуждите си. Мобилни екипи от Агенцията за социално подпомагане вече посещават засегнатите домове, правят оглед на нанесените щети и консултират хората за възможността за отпускане на еднократна помощ, чийто максимален размер е 1578 лв.

Семействата, на които е отпусната еднократна помощ за покриване на инцидентно възникнали потребности, имат възможност да кандидатстват и за подкрепа до 2500 лв. от Фонд „Социална закрила“ на Министерството на труда и социалната политика за закупуване на обзавеждане, оборудване и ремонтни дейности.

Пожарната и полицията са реагирали на около 70 сигнала за наводнени дворове и приземни етажи, паднали дървета, скъсани електропроводни кабели и др. Разчистени са 5 свлачища, работи се по още 3, до края на деня ще бъде разчистен и пътят през Шипка.

Министър-председателят Димитър Главчев обяви, че сформира специален оперативен щаб, който в спешен порядък да се фокусира върху проблема с градушките. Министърът на земеделието Георги Тахов и министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков вече координират действията си по темата. Освен тях, в щаба ще се включат също вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова и министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова. Оперативният щаб ще бъде председателстван от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK

//