Ученици от СУ Симитли и служители на ЮЗДП засадиха фиданки в двора на учебното заведение

Снимки: Община Симитли

Поводът е Седмицата на гората

Учениците от пети и шести клас на Средно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ – Симитли, днес научиха много ценни уроци, свързани със значението на горите за екосистемата на планетата Земя.

По повод Седмица на гората в училището в Симитли посрещнаха скъпи, но и много важни гости от Югозападно държавно предприятие и Държавно горско стопанство „Симитли“, сред които бяха директорът на горското стопанство инж. Благой Кишев и инж. Вера Станишева, началник отдел „Възобновяване на горите“ към ЮЗДП. Присъстваха също кметът на Община Симитли Апостол Апостолов и председателят на Общински съвет Симитли Вилимир Александров.

Децата от училището в Симитли имаха възможността да станат част от един изключително интересен и интерактивен урок, който им бе преподаден от горски педагози. Под формата на игри и забавления, петокласниците и шестокласниците научиха колко важен е всеки един елемент от екосистемата, как се сади дръвче, как се отглежда и защо наричаме растителността „белите дробове на планетата земя“.

Всички деца, които участваха в открития урок получиха подаръци – книжката „Горски приключения“ и дървен медал, който сами изрисуваха с помощта на своите учители и горските педагози.

Директорът на училището Таня Янкова благодари на гостите от Югозападно държавно предприятие и Държавно горско стопанство „Симитли“, че са отделили от времето си, за да се срещнат и разговарят с децата от училището.

По повод Седмица на гората учениците, заедно с горските служители, кмета на Община Симитли Апостол Апостолов, председателя на Общински съвет Симитли Вилимир Александров и директора на училището Таня Янкова посадиха фиданки Каталпа и Шестил. Учениците от 5 „А“ клас дори кръстиха своето дърво Петьо.

Всички деца, а и всички възрастни, участвали в засаждането на дръвчетата, обещаха, че ще се грижат за тях, за да растат здрави и красиви. Накрая си обещаха – да се видят догодина, по същото време, на същото място, за да видят как се развиват дръвчетата, които бяха посадени с голямо желание и ентусиазъм от всички.

По-късно сборна група ученици от петите и шестите класове на училището в Симитли посетиха Горския разсадник Орловец. Там децата бяха запознати с дървесните видове, които се отглеждат, както и с методите и техниките, по които това се случва.

Горската педагогика е сред основните приоритети в политиката на ЮЗДП, свързана с активната комуникация с подрастващите и въвеждането им в лесовъдската професия и сред природата по забавен и интересен начин. Чрез образователните и интерактивни дейности децата научават всичко за гората, ползите от нея и за грижите, които тя изисква.

Тазгодишното издание на Седмицата на гората ще се проведе в периода 4 – 10 април по мотото „Аз обичам гората”. Югозападно държавно предприятие е подготвило богата програма, с която може да се запознаете ТУК!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK