Живко Коцев: Усилията на МВР за ограничаване на пътните инциденти дават резултати

Снимка: Infomreja.bg

Загиналите през 2024 са с 23-ма по-малко

Главният секретар на МВР участва в откриването на дискусионен форум на тема „Изграждане на единна система за управление и намаляване на риска от ПТП“.

Ограничаването на тежките пътно-транспортни произшествия с жертви и ранени е един от приоритетите в работата на МВР. В сравнение със същия период на предходната година, загиналите през 2024 са с 23-ма по-малко. Усилията ни и предприетите действия вече дават резултати, но е важно те да станат устойчива тенденция  - заяви пред участниците във форума главен комисар Живко Коцев.

Голяма част катастрофите се дължат на поведението на водачите и неспазване на правилата – шофиране с превишена или несъобразена скорост, неправилно изпреварване. Не на последно място – управление след употреба на алкохол, наркотични вещества или техни аналози. Инициираните промени в НК категорично имат принос и оказват възпиращ ефект. От приемането им през август миналата година са образувани над 4 500 досъдебни производства, произнесени са над 800 присъди, отнетите в полза на държавата автомобили са над 400 – обобщи главният секретар на МВР.

Именно ограничаването на тежките пътно-транспортни произшествия е един от основните атестати за работата на полицейските служители. Това обаче не може да стане само с усилията на МВР. Всички ангажирани институции, съобразно компетентностите и правомощията си, трябва да работим за една обща цел, за да постигнем и ползотворни решения.

Да разгърнем програми за превенция още от най-ранна детска възраст. Да гарантираме бързо разследване, скъсяване на пътя от извършването на нарушение до получаването на санкция, както и неотменимост на наказанията. Да осъществяваме системен контрол спрямо нарушителите – особено тези, които демонстрират безнаказаност.

Обществото показва все по-голяма чувствителност – увеличават се сигналите, ангажираността в социалните мрежи и медиите – посочи главният секретар. И призова всички водачи към отговорност, самодисциплина, разум и нетърпимост към хулиганските прояви на пътя.

Дискусионният форум е организиран от Института по пътна безопасност. Участват представители на законодателната, изпълнителната и съдебната власт, на местното самоуправление, неправителствени организации и експерти. На откриването присъстваха още кметът на Столична община Васил Терзиев и председателят на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK