И тази зима българските домати не стигат до пазара

Снимка: Infomreja.bg

Българските производители не могат да покрият високите енергийни разходи за отопление

Производители на оранжерийни домати не могат да покрият високите енергийни разходи за отопление. Ефектът - и тази зима българските домати не стигат до пазара.

Иван Кабуров има модерна оранжерия в Мало Конаре. Сега е пуста. Заради високите разходи за отопление изкоренил доматите.

"Тук до 22 декември имаше растения до горе, можех да прибера до две китки, но ги унищожих, поради тази причина, че перфектно качество ги продавам на два лева, направете си сметка при вас в София и Пловдив на каква цена идват. Ако ми беше евтино горивото, аз щях да засадя на 1-5 февруари новата реколта, но сега няма да я засадя", коментира пред БНТ Иван Кабуров, производител на оранжерийни домати.

Според министъра на земеделието производителите трябва да се сдружават както в Нидерландия, Франция и Испания. Кооперирането е единственият начин малките производители да са конкурентни на големите вериги. Кирил Вътев каза още, че данъчни поощрения под някаква форма ще изсветлят сектора.

"Примерно продаваш с ДДС за 1 лев на 1,20 - след време държавата ти връща ДДС-то и ти връща процент допълнително, за да те насърчи, ето ви една форма на данъчна регулация, а да раздаваме субсидия просто така, защото всички искаме да получаваме, трябва субсидията да дава резултат, трябва да има продукт на трапезата", заяви министърът на земеделието и храните Кирил Вътев.

Проблем пред производителите е и трудният достъп до вода за поливане. Узаконяването на един сондаж струва около пет хиляди лева и отнема поне година време.

"Разбираме, че от МОСВ нормативната уредба е направена, заради изчерпването на водните източници, но в крайна сметка земеделските производители не ползват минерална вода, трябва да има някакви облекчени режими, тъй като от това зависи и тяхното производство", допълни Марин Генуров, Асоциация на оранжерийните производители.

"Този режим трябва да бъде не разрешителен, а задължителен - не може да си земеделски производител и държава да те спъва да получаваш вода за напояване", каза още Кирил Вътев, министър на земеделието и храните.

И докато зеленчукопроизводителите се сблъскват с куп проблеми, пазарът ни е залят с вносни домати. Наша проверка в Пловдив показа, че доматите се продават на цени от 6 до 8 лв килограма и са внос от Гърция. Български домати ще има най-рано през април.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK