Днес става ясен новият първи министър на Шотландия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Трима са претендентите за наследник на Никола Стърджън

Днес ще стане ясно кой е новият лидер на Шотландската национална партия и първи министър на Шотландия след като миналия месец Никола Стърджън се оттегли от поста.

В гласуването участваха партийните членове и резултатът трябва да бъде обявен в 16.00 часа българско време на голямо събиране на партията на стадион "Мърифийлд" в Единбург. Трима са претендентите за наследник на Никола Стърджън: министърът на финансите Кийт Форбс, здравният министър Хамза Юсаф и бившият министър на обществената сигурност Аш Рейгън. Според анкетите, Форбс и Юсаф са с доста изравнени шансове.

Гласуването започна миналия понеделник и приключва днес в 14 часа българско време. В него право на участие имат над 72 000 членове на Шотландската национална партия. Процедурата повелява новият първи министър официално да бъде обявен в шотландския парламент Холируд във вторник и да положи клетва в сряда.

Лидерът на шотландските лейбъристи Анас Сарвар между другото призова за свикване на незабавни избори за парламент, след като наследникът на Стърджън влезе в ролята си.

И тримата кандидати по-рано заявиха, че не са за незабавни избори, въпреки че тяхната партия призоваваше за общи избори в Обединеното кралство по време на кризата през лятото в управлението на консерваторите.

Въпреки че и за тримата претенденти получаването на независимост на Шотландия си остава важен приоритет, всички заявиха, че първостепенната им задача ще бъде да се обърне внимание на всички проблеми, свързани с поскъпването на живота.

Според повечето проведени напоследък проучвания на общественото мнение подкрепата за независимост на Шотландия бележи спад.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK