Олаф Шолц потвърди позицията си да не бъдат доставяни ракети "Таурус" на Украйна

Снимка: news.bg, архив

Той изрази опасения, че в противен случай Германия може да бъде въвлечена във войната

Германският канцлер Олаф Шолц потвърди позицията си да не бъдат доставяни крилати ракети с по-голям обсег "Таурус" на Украйна, предаде ДПА.

"Ясен съм по въпроса. Моята работа като канцлер, като ръководител на правителството, е да бъда точен и да не създавам никакви подвеждащи очаквания. Съответно отговорите ми са ясни", каза Шолц на пресконференция в Берлин вчера. 

Германският канцлер заяви в отговор на въпрос дали подобно на министърката на вътшните работи Аналена Бербок вижда вариант за размяна на ракети с Великобритания вместо директна доставка за Украйна. Бербок спомена вчера за възможно предоставяне на крилати ракети "Таурус" на Великобритания, която в замяна да изпрати на Украйна още ракети "Сторм шадоу".

Преди това британският външен министър Дейвид Камерън не изключи подобен подход в интервю, публикувано през уикенда в германския вестник "Зюддойче цайтунг".

Шолц обаче подчерта, че предоставянето на Украйна на ракети "Таурус", които са с обсег от 500 километра, не би било оправдано.

Киев призова за първи път Берлин да му даде такива оръжия през май миналата година, припомня ДПА. Германският канцлер вече отхвърли искането - първо през октомври и след това отново преди две седмици.

Шолц повтори вчера, че не иска да предаде ракети "Таурус" на Украйна, без Германия да може да проверява по какви цели са изстрелвани те - нещо, за което са необходими германски войници. Той отново отказа да изпрати такива оръжия на Украйна, като изрази опасения, че в противен случай Германия може да бъде въвлечена във войната. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK