Задържаха над 690 лица, разпространявали дрога през януари

Снимка: Infomreja.bg

По линия на противодействието на незаконната миграция са проведени 452 специализирани операции

Нови 728 досъдебни производства за престъпления, свързани с наркотици и нелегална миграция, са образувани през януари 2024 г., показват данни на Специализираното междуведомствено звено между прокуратурата и МВР за подпомагане на разследванията за този тип престъпност.

За периода 1-31 януари 2024 г. досъдебните производства за престъпления на лица и организирани престъпни групи, свързани с производство, преработване, държане и разпространение на наркотични вещества са 589. Специализираните полицейски операции за пресичане на престъпления, свързани с наркотици, са 501, задържани са 693 лица, показва ежемесечният анализ на данните за работата на междуведомственото звено.

По линия на противодействието на незаконната миграция са проведени 452 специализирани операции и са задържани 211 незаконно пребиваващи в България граждани на трети страни, съобщават от държавното обвинение. Новообразуваните досъдебни производства за незаконен трафик на хора и нелегална миграция през януари т.г. са 139.

Сред характерните случаи е досъдебно производство, свързано с пресичане на дейността на лица, разпространяващи наркотични вещества в с. Войводиново, общ. Пловдив, по което са иззети  близо 20 кг кокаин.

В периода 1-31 януари 2024 г. са разкрити 8 лаборатории/площи за производство и отглеждане на наркотични вещества, сред тях лаборатория в гр. Варна, в която са открити близо 700 растения и около 20 кг готова продукция.

При една от специализираните полицейски операции срещу нелегалната миграция е неутрализиран канал за трафик на мигранти от турската към румънската граница. При проведените процесуално-следствени действия са открити и иззети мобилни телефони, пистолет и боеприпаси, прибор за нощно виждане, радиостанция, прожектор и други предмети, които имат отношение към престъпната дейност. Иззети са и превозни средства, с които са транспортирани мигрантите. Задържани са шест лица.

През януари 2024 г. са постановени и влезли в сила 286 съдебни акта за престъпления, свързани с наркотични вещества, и 148 съдебни акта за незаконно превеждане през границата на отделни лица или групи от хора и противозаконно подпомагане на чужди граждани да пребивават или преминават в/през страната (престъпления по чл. 279, 280 и 281 от НК).

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK