Културният календар за лято'24 в Банско е ясен!

Снимка: Infomreja.bg

Музика, опера, кино, спорт и традиции вълнуват жители и гости

Ясен е културният и спортен календар БАНСКО ЛЯТО 2024.

Той започва веднага след Великденските празници - на 11 май с XXI издание на „Парад на ретро автомобили“ и опит за поставяне на рекорд на Гинес за най-много мотори Yamaha, събрани на едно място.

На 23 юни ще се проведе 14-ото поредно издание на „Пирин Рън“ - състезание по планинско бягане, което стартира от начална станция на кабинковия лифт (995 м.), преминава по ски пътя, продължава през Бъндеришка поляна, хижа Бъндерица и хижа Вихрен, а финалът е на вр. Вихрен (2914 м.).

Тази година ще се състои X-тото юбилейно издание на уникалния проект на Община Банско културни вечери „Традиции и изкуство“.

От 28 юни до 24 септември Туристическият информационен център ще се превърне в своеобразен форум на банската култура. Жители и гости на Банско ще имат възможност да участват в организирани демонстрации и да научат позабравени вече занаяти и умения, ще слушат автентична народна музика. Множество местни автори ще представят в изложби своето творчество.

От 23 юни до 30 юни „Банско Номад Фест“ събира дигитални номади, предприемачи и лидери от цял свят в празник на дистанционния начин на живот.

На 5 и 6 юли Банско отново ще посрещне училищни оркестри и младежки музикални формации от цялата страна за тазгодишното издание на Концерта на училищните оркестри. Участниците ще представят празнични маршове с участието на мажоретки и танцьори.

За четвърта година ще се състои и кино на открито с хитови български филми. Община Банско продължава успешно своята политика в подкрепата и популяризирането на съвременното българско кино, като тази година ще бъдат прожектирани драмата „Пулсът на танца” и криминалето „Киберпрестъпност“.

Мотоциклетното състезание „Три планини Хард Ендуро Банско” на 6 и 7 юли е част от републиканския ендуро шампионат. Всяка година в състезанието участват едни от най-добрите български пилоти. Много адреналин, високи скорости и изключителни атракции на две колела са гарантирани - както за участниците, така и за зрителите.

На 12 и 13 юли Банско ще посрещне стотици почитатели на фолклора от България и чужбина. Посетителите ще имат възможност да се насладят на удивителни изпълнения на автентичен и обработен фолклор, да се потопят в магията на българския фолклор, споделяйки усещането за принадлежност към богатото културно наследство на България.

За четвърта поредна година рок музиката ще завладее Банско в два поредни дни – на 19 и 20 юли в лятна фестивална столица на България ще бъде притегателен център за хиляди почитатели на рок музиката Ще свирят групите „Сода Акустик“, „ТОМА“. „Sweet Poison“ и„ЕРИДАН“, а световно известната рок звезда Робин Маколи ще закрие „Пирински Рок вечери“.

XV издание на „Лятна филмомания под звездите“ ще се проведе на площад „Никола Вапцаров“ с прожекция на едни най-добрите филми от програмата на Банско филм фест. Всички гости на Банско ще получат филмов подарък под звездите и ще могат да се докоснат до най-доброто от световното екстремно и планинарско кино.

По инициатива на „Регионалната занаятчийска камара – Банско“ с подкрепата на Община Банско, за четвърта година се организира „Панаир на занаятите“ с демонстрации на български занаяти, представени от местните майстори.

От 3 до 10 август е 27-ото издание на най-голямото и важно културно събитие не само в Банско, но и на националната музикална сцена – Банско Джаз фестивал. И тази година фестивалната програма е на изключително високо ниво както на основната, така и на младежката сцена. В съпътстващата програма са включени много игри, джем сешъни, изложби и престижната Джаз Академия.

За първи път в Банско ще се проведат „Дни на българската музика“ от 15 до 17 август с участието на група „Хоризонт“, музикантите от „БГ Дуетът“ и българската поп легенда Йорданка Христова. Специално за децата през деня ще има „Джаз и бански песни за деца“ и „Джазови звуци от зеленчуци и Песнопения с други растения“.

Банско оживява в песни, музика и танци с концерт-спектакъла на самодейните състави на Община Банско.

На 23 август гостите и жителите на града ще се докоснат до духа на банскалии, традициите, културата, обичаите и прекрасния местен фолклор, а на 24 август народната певица Валя Балканска ще огласи с космическия си глас площада в Банско.

В края на август, под открито небе ще се проведе XV издание на „Банско Опера Фест“, като тази година фестивалът ще бъде три дни. На 29 август ще гостува Камерна опера Благоевград с мюзикъла „Класният се жени“, а на 30 и 31 август Държавна опера Варна ще представи Мюзикъла „Дух“ и операта „Травиата“.

По инициатива на сдруженията „Съюз на туристическия бизнес Банско“ и Задруга на банските механджии „Уникално Банско“ и с подкрепата на Община Банско за пета поредна година жителите и гостите на Банско ще бъдат изненадани с уникален кулинарен празник на открито.

Състезанието “Пирин Ултра“ ще се проведе от 21 до 23 септември. Участниците ще се състезават по четири трасета. „Пирин Ултра“ е ултрамаратон по планинско бягане, който е част от световните серии по Скайрънинг.

23-ото издание на Международния фестивал на планинарското и екстремно кино „Банско Филм Фест“ ще събере световния планинарски и приключенски елит от 20 до 24 ноември. Програмата на фестивала включва най-добрите филмови заглавия на тема алпинизъм, катерене, колоездене, пътешествия, приключения, парапланеризъм, екстремни ски и сноуборд, спелеология и култура на планинарските народи. В програмата са включени срещи, презентации, чествания и годишнини на незабравими постижения в българския и световен алпинизъм.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK

//