На семинар в Кюстендил: Обсъдиха перспективите за развитие на спорта и физическото възпитание

Снимки: Община Кюстендил

Началото на семинара бе поставено от кмета на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов

Как физическото възпитание и спортът да се превърнат в сериозен фактор за възпитанието на младото поколение в Кюстендил?

Този и още редица въпроси бяха обсъдени по време на Семинар и кръгла маса на тема „Актуални проблеми и перспективи за развитието на спорта и физическото възпитание в образователната система в Кюстендил“.

Събитието се организира от Община Кюстендил, съвместно с НСА "Васил Левски", София/National Sports Academy "Vassil Levski", Bulgariaи Национална Олимпийска Академия на БОК.

Форумът се проведе в два последователни дни, а в него се включиха учителите по физическо възпитание и спорт и спортните треньори, кметът на Община Кюстендил - инж. Огнян Атанасов, председателят на Общински съвет - Димитър Велинов, ресорният зам.-кмет Кристиян Иванчов и експертите от отдел “Туризъм, спорт и младежки дейности”

Началото на семинара бе поставено от кмета на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов, който изрази благодарността си към НСА „Васил Левски“ за активното сътрудничество между академията и общината:

„Вярвам, че заедно ще постигнем много добри резултати за спорта. За нас е огромна чест, че работим съвместно, защото не всяка община може да се похвали с толкова активно сътрудничество с Национална спортна академия, което подпомага развитието на спорта на територията на Кюстендил“, каза инж. Атанасов.

Той посочи важността от дълготрайно и стабилно партньорство между двете страни в областта на физическото възпитание и спорта от гледна точка на управлението, модерните методи и средства за възпитание на учащите и подобряване на условията на масовия спорт, което е основа за високи спортни постижения.

От своя страна проф. Лозан Митев, д-р – преподавател и ръководител на Сектор „История на физическото възпитание и спорта“ към Катедра „Мениджмънт и история на спорта“ и председател на Национална Олимпийска Академия на БОК, също благодари на ръководството на Община Кюстендил и лично на инж. Атанасов за сътрудничество, ентусиазма и активността в цел постигане на общата цел на двете страни.

Проф. Митев поздрави присъстващите от името на ректора на НСА – проф. Красимир Петков, ДН, а в качеството си на представител на Български олимпийски комитет – и от името на ген.-секретар на БОК – Белчо Горанов. Преподавателят подари книгата „България в олимпийското движение 1896-2023“ на учителя Иван Костов в знак на признателност и активно сътрудничество с Национална Олимпийска Академия на БОК.

По време на първия ден от семинара, проф. Митев представи пред присъстващите лекция на тема „Агресията в училище и противодействието и чрез физическото възпитание“. Той акцентира върху съвременната роля на учителите по физическо възпитание и спорт във формирането на ценности, качества и човечност като основа за духовното развитие на младото поколение. На лекцията присъства и доц. Еми Витанова, д-р – преподавател в Сектор „История на физическото възпитание и спорта.

Клубовете и спортните организации трябва да се ориентират към европейската и световна политика за управление на спорта. Това заяви доц. Георги Драганов, д-р – преподавател в катедра „Мениджмънт и история на спорта“ към НСА по време на втория ден на форума. Обект на неговата лекцията бяха методи за финансиране на проекти в сферата на спорта на национално и европейско равнище, управление и мениджмънт на спортните клубове и организации. Доц. Драганов акцентира и върху младежките дейности и организации.

Двете срещи, част от семинара и кръглата маса, поставиха началото на редица предстоящи такива, които предстоят да се проведат в Кюстендил, посочи проф. Митев, като допълни, че НСА предвижда да провежда поне два пъти годишно дискусии, насочени към конкретната проблематика, стояща пред града – тъй като всяко населено място има собствени проблеми, постижения, модел на работа.

Националната спортна академия предвижда и различни видове изследвания, които да подпомогнат общината в изграждането на реалистична стратегия за преобразяването на живота на младите хора чрез спорта и физическото възпитание: „Заедно с вас ще извървим пътя към намиране на по-ефективни механизми, които да се включват в учебно-тренировъчната и състезателна работа и със силите на общината да координираме така вашата дейност, че да може физическото възпитание и спортът да се превърнат в сериозен фактор за възпитанието на младото поколение“, каза още проф. Митев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK

//